Markó szerint történelmi botlás, hogy Orbán beavatkozik az erdélyi magyar politikába


Akár történelmi botlásnak is nevezhető, hogy Orbán Viktor és pártja nyíltan beavatkozik az erdélyi magyar politikába, Tőkés László egyéni jelöltségét támogatva a romániai európai parlamenti választási kampányban - mondta szombaton Aradon az MTI-nek Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.


A politikus Orbán Viktor nagyváradi sajtóértekezletén elhangzott megnyilatkozására válaszolt, amely szerint a Fidesz személyes részvétellel is segíti Tőkés Lászlót.

Orbán Viktor nyilatkozata

Személyes részvétellel segíti a Fidesz Romániában Tőkés László független európai parlamenti jelölt választási kampányát, a magyar párt politikusai - köztük Orbán Viktor is - annyiszor jönnek majd Erdélybe, ahányszor a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke hívni fogja őket - ezt maga Orbán Viktor jelentette ki szombaton Nagyváradon.

Az MTI kérdésére válaszolva a legnagyobb magyar ellenzéki párt elnöke a Tőkéssel együtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: jó remény van arra, hogy a következő hetekben találkoznak még. A politikus sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy nem jött létre "a teljes erdélyi magyar európai választási lista". Tőkés László személye Orbán szerint nem csak az Erdélyben élő magyarok összefogását testesíti meg, hanem ő a teljes Kárpát-medencei magyar összefogásnak is szimbolikus alakja.

Hangsúlyozta: ő csak tanácsot ad a romániai szavazóknak arról, hogy kire voksoljanak majd november 25-én a Romániában sorra kerülő európai parlamenti választáson, de azt szívesen teszi. Orbán

arra kérte az erdélyi magyarokat: olyan embert küldjenek az Európai Parlamentbe, aki megalkuvás nélkül képviseli a magyarok érdekeit.

Újságírói kérésre válaszolva a Fidesz elnöke közölte: "önbizalomra, offenzívára és mozgósításra" biztatja az egész erdélyi magyar politikai elitet. "Van Erdélyben elég magyar szavazó, jut mindenkinek hely a nap alatt - fogalmazott Orbán, aki szerint ha a magyarok elmennek szavazni, akkor semmilyen érdekütközés nem jön létre Tőkés László és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) között.

 

A Fidesz elnöke, aki egyben az Európai Néppárt (EPP) alelnöke, közölte: az EPP is támogatja Tőkést a romániai európai parlamenti választáson.  

Az október 6-i megemlékezésen Nagyváradon együtt rótta le a kegyeletet az aradi vértanúk emléke előtt az RMDSZ Bihar megyei szervezete és az Orbán Viktor jelenlétében tartott ünnepségek szervezői. Tőkés ezért örömét fejezte ki, ugyanakkor élesen bírálta Király Andrásnak, az RMDSZ Arad megyei szervezete elnökének kijelentését, miszerint ő nem vehet részt az aradi rendezvényen.

A nagyváradi megemlékezés csúcspontja a Szacsvay Imre szobránál rendezett ünnepség volt, amelyen Mádl Dalma asszony is részt vett. Orbán Viktor beszédében kijelentette: a magyarság számára a XXI. században a szabadság és a függetlenség mindenek előtt nemzeti összetartozást, a nemzet egységét jelenti, azt, hogy minden lehetőséget kihasználunk a magyar nemzet határokon átívelő újraegyesítésért.

A Fidesz-elnök szerint a rossz hír az, hogy időről időre felülkerekedni látszanak a szabadságot a törvényes rendet, az önrendelkezést, az őszinteséget a közjót semmibe vevő visszahúzás erői, melyek a nemzetet gyengévé, alávetetté és acsarkodóvá teszik".

Markó: Tőkés nem lesz képviselő

 

 Markó szerint Tőkés független jelöltként nem kerülhet be az Európai Parlamentbe, legfeljebb azt érheti el, hogy az RMDSZ sem fog tudni képviselőket küldeni.

(MTI)

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.