Mol-értékelés: az OMV kampánya már Magyarország és kormánya ellen irányul

Az OMV elmúlt hetekben folytatott félrevezető kampányát a napokban lejárató kampánnyá fejlesztette - mondta Ferencz I. Szabolcs, a Mol-csoport kommunikációs igazgatója az MTI-nek. Hozzátette: a lejárató kampány ezúttal már nemcsak a Mol, hanem Magyarország és a magyar kormány ellen is irányul.

Svájci és osztrák lapvélemény

A Neue Zürcher Zeitung szombati számának gazdasági rovatában az OMV-Mol ügy legújabb fejleményeivel, címében kiemelve: "Falak a magyar 'stratégiai' cégek körül".
A Die Presse, osztrák konzervatív napilap aláhúzza, hogy a magyar kormány az illetékes EU-bizottság figyelmeztetésére ellenére is keresztül kívánja vinni a törvénytervezetet a parlamenten. "Budapest láthatóan időre játszik. Elvégre az EU-eljárások rendszerint évekig elhúzódnak" - véli az újság.
Részletek>>>>>>
Megerősítik ezt a vélekedést lapunk értesülései: "forrásunk megkockáztatta: az OMV-Mol-ügy gazdasági és politikai súlyát is tekintve elképzelhető, hogy a kormány ezt vállalja, hiszen ezzel időt nyer - az uniós bírák egy-két évig ülnek egy ügyön."
Az igazgató kifejtette: az osztrák állami irányítású OMV megbízásából különböző szervezetek és ügynökségek Brüsszelben és több európai fővárosban megpróbálják Magyarország rossz hírét kelteni, hamis információkat terjesztve a kormány által benyújtott törvényekről, illetve a magyar törvényhozás munkájának jogi színvonaláról.

 

Aláhúzta: a lejárató kampány a Mol-t is célozza. Több újság szerkesztőségéhez juttattak el olyan, valótlan tényekből válogatott összeállítást, amelynek célja a Mol vállalatirányítási rendszerének - corporate governance - befeketítése.

Ferencz I. Szabolcs elmondta azt is, hogy egyes óvatlan újságírók jóvoltából a Mol bizonyítékokkal bír a tekintetben, hogy ezek a dokumentumok az OMV-től származnak.

Az igazgató elmondta: ami a sajtónyilatkozatokban vitatott törvényt és a brüsszeli aggodalmakat illeti, a Mol a maga részéről - mint érintett - saját jogászaival és több független ügyvédi irodával is megvizsgáltatta a törvény végleges szövegét. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy az OMV egy lejárató kampány útján megpróbálja majd az ügyet brüsszeli politikai kérdéssé emelni, értékelték a jogszabály EU-kompatibilitását is. A Mol jogászai és a felkért ügyvédi irodák egybehangzó véleménye szerint a törvény kizárólag olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek összhangban vannak az EU érvényes jogszabályaival - tette hozzá.

Ferencz I. Szabolcs elmondta: a világ egyik vezető minősítő intézete szerint a Mol vállalatirányítási rendszerét tekintve vezető szerepet tölt be Közép- és Kelet-Európában és egyértelműen felülmúlja a fejlett gazdaságok társaságainak átlagát, mind standardjait, mind transzparenciáját, mind az igazgatóság struktúráját és működését tekintve. A Deminor Rating ez évi júniusi értékelése 8 pontot adott a Mol-nak egy elméletileg lehetséges 10-es skálán.

Gyurcsány: Magyarország nem akar konfliktust Brüsszellel

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország el akarja kerülni a konfliktust Brüsszellel a Mol védelmét is szolgáló, készülő törvény ügyében. A magyar miniszterelnök a szombati Financial Timesnak azt mondta: nyilvánvaló, hogy a szabályozásnak összhangban kell lennie az Európai Unió szabványaival. "Remélem, teljesíteni fogjuk ezt a követelményt, és ha nem, meg kell változtatnunk (a tervezetet)" - idézte a londoni üzleti napilap a kormányfőt.
Részletek>>>>>>
Az igazgató szerint az OMV-t eddig még nem minősítették egy ilyen skálán - ami a társaság két állami entitás közös vállalkozásaként való működtetése miatt érthető. (Az OMV-ben nemcsak az osztrák állam, hanem az egyik arab állam is tulajdonos egy cégen keresztül.)

 

Miután az Európai Bizottság megerősítette, hogy számtalan más társaságban, így a Mol-ban is alkalmazott szavazati korlátok összhangban vannak az EU jogrendszerével, s így megdőlt az OMV e tárgyban alkalmazott félrevezető érvelése, úgy tűnik, az osztrák vállalat az etikátlan magatartás tekintetében magasabb fokozatba kapcsolt - értékelte az eseményeket az igazgató. 
(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.