Gyurcsány vagy Orbán?

A Századvég és a Forsense 2007. szeptember 18. és 27. között végzett telefonos közvélemény-kutatást a két potenciális miniszterelnök-jelölt imázsprofiljáról.

Az adatfelvétel eredményei szerint a vizsgált tizenhét tulajdonság közül mindössze öt olyan személyiségjegy van, amely inkább Gyurcsány Ferencre jellemző: inkább újító szellemű, hosszabb távon gondolkodó, határozottabb, magabiztosabb, szélesebb látókörű. Orbán Viktor megítélése viszont tíz tulajdonság tekintetében kedvezőbb riválisánál: a volt miniszterelnök az emberek problémáira odafigyelő, tisztességesebb, hitelesebb, megbízhatóbb, érthetőbb, őszintébb, tapasztaltabb, rugalmasabb, megfontoltabb és jobb megjelenésű.

Orbán – Gyurcsány 10:5

A 2007-es évben már második alkalommal vizsgáltuk Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor politikusi profilját. A Századvég és a Forsense a két versengő személyiség ún. imázsprofil vizsgálatát tizenhét tulajdonságot mérlegre téve időről-időre elkészíti. Míg a 2006-os felmérésünkben a válaszadók egyértelműen inkább Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban érezték jellemzőbbnek a vizsgált tulajdonságokat, addig 2007 februárjára már jóval kiegyenlítettebbé vált a kép. Nyolc tulajdonság tekintetében Orbán Viktor, hét esetében pedig Gyurcsány Ferenc megítélése volt a kedvezőbb, míg két esetben nem volt szignifikáns különbség a két politikus között. Azt tapasztaltuk, hogy a trend 2007-ben tovább folytatódott. A szeptember közepén készített felmérésben a vizsgált tizenhét tulajdonság közül a válaszadók tizet tartottak inkább jellemzőnek Orbán Viktorra, és öt tulajdonságot éreztek inkább Gyurcsány Ferenchez közelebb. Ugyanakkor két tulajdonság esetében (felkészültség, közös megoldások keresése) nem mutatkozott releváns különbség.

Gyurcsány Ferenc a válaszadók szerint (a különbség mértéke szerint csökkenő sorrendben) inkább újító szellemő, hosszabb távon gondolkodó, határozottabb, magabiztosabb, és szélesebb látókörű. Orbán Viktor viszont az emberek problémáira odafigyelő, tisztességesebb, hitelesebb, megbízhatóbb, érthetőbb, őszintébb, tapasztaltabb, rugalmasabb, megfontoltabb, és jobb megjelenésű. Különösen az „emberek problémáira odafigyelés” esetében jelentős a volt miniszterelnök előnye (21 százalékpont) a jelenlegivel szemben. Azt is fontos azonban kihangsúlyozni, hogy – februárhoz hasonlóan most is – épp azoknak a személyiségjegyeknek a tekintetében a legnagyobb az eltérés Orbán javára (emberek problémáira odafigyelő, tisztességesebb, hitelesebb, megbízhatóbb, érthetőbb, őszintébb), ahol a legtöbben (17-22%) mondták azt, hogy ez a tulajdonság egyikükre sem jellemző. Egyértelműen kevesebben gondolják ma felkészültebbnek, valamint határozottabbnak Gyurcsány Ferencet, mint 7 hónappal ezelőtt, míg szignifikáns emelkedést csak a februárban legkevésbé jellemzőnek tartott tisztességesség esetében tapasztaltunk. Ezzel szemben Orbán Viktornál több tulajdonság esetében is az arányok határozott emelkedést mutatnak, különösen igaz ez a magabiztosságra, a határozottságra, az érthetőségre és az újító szellemre.

A vidék Orbánja

Több demográfiai háttérváltozó tekintetében is szignifikáns eltéréseket mértünk a profilok között. Az egyik ilyen a település-típus szerinti bontás, ahol a felvázolt imázs-profil ellentétes képet mutat a két politikus vonatkozásában. Míg Gyurcsány Ferenc esetében minden tulajdonságot nagyobb mértékben találnak jellemzőbbnek a település méretének növekedésével párhuzamosan, addig Orbán Viktor esetében ez pont fordítva van. A legnagyobb eltérést a falvak esetében tapasztalni. A falun élők szemében romlott a legtöbbet a miniszterelnök megítélése, s ezzel fordított arányban javult Orbán Viktoré. A fővárosiak csak az emberek problémáira való odafigyelést tartják inkább jellemzőnek a volt kormányfőre, minden más esetben hozzávetőlegesen azonos arányban említik a két politikust, vagy inkább a jelenlegi miniszterelnökre nézve gondolják azokat inkább jellemzőnek. Ezzel szemben a falusiak csak az újító szellem, a magabiztosság, a széles látókör és a hosszabb távra gondolkodás esetében nem tudtak dönteni, minden más tulajdonság esetében Orbán Viktort értékelték kedvezőbben.

A nyugdíjasok Gyurcsánya

A korcsoport szerinti bontás alapján Gyurcsány Ferenc profilja esetében a 60 felettiek pozitív értékelései a meghatározók, gyakorlatilag minden tulajdonságot nagyobb arányban gondolnak jellemzőbbnek a kormányfőre, mint a fiatalabb korosztályok képviselői. Fontos kihangsúlyozni, hogy ebben a korcsoportban amúgy is erős az MSZP támogatottsága. Ha a február óta eltelt időszakban bekövetkezett változást nézzük, akkor viszont a 18-39 éves korosztály érdemel figyelmet, akik esetében – egyedüliként a korcsoportok közül – jó néhány esetben növekvő arányokkal találkozhatunk, míg a 40-59 éveseknél inkább a romlás a jellemző.

Orbán Viktor imázsprofilja kevésbé válik szét korcsoportok szerint, az érthetőség és a problémákra figyelés esetében mutatkozik egyedül jelentősebb eltérés, itt a legfiatalabbak mondták a legnagyobb arányban a volt miniszterelnök nevét. Míg a 60 év alattiak esetében Orbán imázsprofilja a kedvezőbb, addig az ennél idősebbek szinte minden szempont alapján Gyurcsányt preferálják nagyobb arányban.

(forrás: Századvég - Forsense)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.