Ukrajna az orosz gázvita megoldását ígéri november 1-ig

Az orosz Gazprom gázipari vállalat pénteken közölte, hogy folytatják a tárgyalásokat Ukrajnával a gázszállításról és az ukrán adósságról. Korábban, szerdán a Gazprom egy nyilatkozatban még azt közölte, hogy az adósság ügyét megoldották. A pénteki közlemény szerint Jurij Bojko ukrán energiaügyi miniszter hétfőn visszatér Moszkvába, a következő megbeszélésekre.

Előzőleg, szintén pénteken, az ukrán állami gáztárság, a Nasftogaz közleményben biztosította az európai piacokat, hogy teljesíti összes tranzitkötelezettségét, legrosszabb esetben tartalékai rovására. Az ukrán energiaügyi miniszter a maga részéről arról tájékoztatta az Európai Uniót, hogy november 1-ig rendezik az orosz Gazprommal keletkezett vitát a gázáradósság körül, közölték pénteken Brüsszelben.

Jurij Bojko energeiaügyi miniszter felhívta Andris Piebalgs energiaügyi EU-biztost, és megerősítette azokat az értesüléseket, hogy Ukrajna november 1-ig kiegyenlíti a Gazprommal szemben fennálló, több mint 1,3 milliárd dolláros adósságát. A Gazprom kedden helyezte kilátásba, hogy csökkenti az Ukrajnának szállított gáz mennyiségét, ha Ukrajna nem rendezi adósságát a korábbi szállítások nyomán.

Ukrajna évente mintegy 74-75 milliárd köbméter gázt használ fel, és a bő 20 milliárd köbméteres saját kitermelésén felüli részt teljes egészében Oroszországtól, illetve a Gazprom rendszerén át Közép-Ázsiából vásárolja. Az Ukrajnán át haladó vezetékeknek kulcsszerepük van az orosz gáz európai exportjában. Tavaly, 2006. januárban az akkori orosz-ukrán gázárvita az európai szállítások átmeneti szüneteltetéséhez, csökkentéséhez vezetett.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.