Grass szülővárosában, Gdanskban ünnepli 80. születésnapját

Günter Grass Nobel-díjas író 80. születésnapján hazatért szülővárosába, Gdanskba, ahol csütörtökön háromnapos ünnepségsorozat kezdődött a tiszteletére. A német regényíró először utazott Gdanskba azóta, hogy tavaly bevallotta: tizenévesen a náci Németország hadseregében szolgált.

"Nagyon boldog vagyok, hogy eljöhettem és találkozhatok a barátaimmal a születésnapom előestéjén" - nyilatkozta a lengyel hírügynökségnek Grass, aki felesége és nővére társaságában érkezett a városba. Az író katonai múltjának beismerése sokként érte a lengyeleket. Az ország német megszállásának hatmillió áldozta volt, nagyjából a felük zsidó.

Felmerült, hogy Grassnak le kellene mondania Gdansk díszpolgári címéről, a Nobel-békedíjas Lech Walesa kilátásba helyezte, hogy maga adja vissza díszpolgári kitüntetését a városnak, ha a korábban feddhetetlen morális tőkéjű, a "németek lelkiismeretének" tartott Grass nem ad magyarázatot félévszázados titkolózására.

Grass a gdanski polgármesternek írt levelében úgy fogalmazott, hogy csak idős korára találta meg a "megfelelő formáját" annak, hogy elhallgatott múltjáról beszéljen. Walesa és a polgármester elfogadta a magyarázatot, és az író megtarthatta díszpolgári rangját.

"Adamowicz polgármesterrel és Lech Walesával levelezve megtapasztalhattam a toleranciát. Azokban a nehéz napokban ez nagy segítségemre volt" - mondta Grass, aki a tervek szerint csütörtök este személyes találkozásra készült Walesával. A születésnapi ünnepségsorozat keretében filmvetítésekre, koncertre és az író Bádogdob című remekművének új felfogású színpadi előadására is sor kerül.

Grass 1927. október 16-án született a Balti-tenger partján fekvő kikötővárosban, amely akkor még a Danzig nevet viselte. Irodalmi munkásságáért 1999-ben kapta meg a Nobel-díjat. A németeket évtizedeken át nemzetük bűnös múltjával való szembenézésre sürgető, és a két nép közötti megbékélést hirdető Grass nagy rokonszenvnek örvend Lengyelországban.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.