Mol: támad az unió, de meghagyja a védelmet

Levélben szólítja fel a magyar kormányt az uniós szabályok betartására a belső piaci uniós biztos. A Mol ügyében vizsgálják majd a stratégiai cégeket védő jogszabályt, és már most nézik a privatizációs törvényt. A bizottság ugyanakkor épp szerdán döntött a Mol-védelem alapkövének tekintett ügyben: maradhatnak a szavazatkorlátok.

Két külön jogszabállyal, illetve jogszabálytervezettel kapcsolatban is levélben fordult csütörtökön Charlie McCreevy belső piaci EU-biztos Kóka János gazdasági miniszterhez. A levélben az Európai Bizottság az EU-jogszabályok tiszteletben tartására szólítja fel hazánkat - erősítette meg Brüsszelben Oliver Drewes, a biztos szóvivője. Drewes egyébként már egy héttel ezelőtti sajtótájékoztatóján is "uniós vizsgálatról" beszélt. Ilyen az aranyrészvényekkel kapcsolatban már régóta folyik: Brüsszel ezek felszámolását szorgalmazta, ami formailag meg is történt, de az EU nem teljesen elégedett: maradtak részvények, amelyek az aranyrészvényekhez hasonlóan korlátozhatják a tőke szabad áramlását mint uniós alapszabadságot. Egy illetékes uniós forrás lapunknak elmondta: noha a szóvivő erre nem utalt, magától értetődő, hogy ez összefüggésben van az OMV-Mol ellenséges kivásárlási üggyel. Mégpedig amiatt, hogy a Mol közgyűlésén a tízszázalékos szavazati korlátot nem lehet eltörölni a magyar állam tulajdonában lévő B sorozatú részvényével szavazó voksa nélkül.

Ebben az ügyben az Európai Bizottság belátható időn belül az EU bíróságához fordulhat, ám forrásunk megkockáztatta: az OMV-Mol-ügy gazdasági és politikai súlyát is tekintve elképzelhető, hogy a kormány ezt vállalja, hiszen ezzel időt nyer - az uniós bírák egy-két évig ülnek egy ügyön. Ha a bíróság kimondaná a jogszabály össze nem férhető mivoltát az uniós joggal, úgy azt módosítani kellene ugyan, de bírság ekkor még nem szabható ki. Az ír EU-biztos levelében kifogásolt másik passzus a lex Molra vonatkozik, amelyet a napokban fogadhat el a magyar Országgyűlés. McCreevy egyelőre csak hazánk EU-kötelezettségeire figyelmeztet, de ha a bizottsági szakértők kimondják a hamarosan jogszabállyá váló javaslatról, hogy sérti a tőke szabad áramlását, úgy szabálysértési eljárás indulhat. Ennek csak a végső szakasza, hogy Brüsszel esetleg perre megy - addig az adott tagállam megint csak időt nyer, és védekezhet.

Bizottsági forrásunk emlékeztet: az elmúlt időszak több tervezett energiaágazati fúzióival (E.On/Endesa, Enel/Suez/ Gaz de France) kapcsolatban is bonyolult, jogi érvekbe burkolt macska-egér játék alakult ki az érintett nagyvállalatok és kormányok, illetve az Európai Bizottság között - írta brüsszeli tudósítónk.

A levélről tegnap késő délután még nem tudtak sem a pénzügyi, sem a gazdasági, sem a külügyi tárcánál, sem a Miniszterelnöki Hivatalban - közölte lapunkkal Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium kabinetfőnöke. Mint mondta: tegnap azt sem tudták, hogy ha létezik is ilyen levél, vagy szándékában áll küldeni ilyet a biztosnak, akkor az mit tartalmazhat. Annyit azonban leszögezett: a stratégiai cégekkel kapcsolatos törvényjavaslat kellő alapossággal készült, és messzemenően figyelembe vették az uniós szabályokat.

Az ügy pikantériája, hogy a brüsszeli bizottság éppen hétfőn döntött arról: nem foglalkozik tovább "az egy részvény, egy szavazat" programmal - a belső piaci biztos azt javasolta ugyanis, töröljék el a szavazatkorlátozás, illetve a szavazatelsőbbséget (több szavazójogot) biztosító részvények létrehozásának lehetőségét az unióban. McCreevy elmúlt két évben folytatott kampánya és a brit nyomás ellenére a skandináv államok, Franciaország és Spanyolország kérésének engedve a bizottság végül úgy döntött, hogy ez ügyben meghagyja az államok önrendelkezési jogát. Magyar ügyekre lefordítva: a Molban (és más cégeknél) megmaradhat az a szabály, hogy egy tulajdonos legfeljebb 10 százalékos szavazatarányt birtokolhat, akkor is, ha ennél több részvénye van.

Ferencz I. Szabolcs, a Mol kommunikációs igazgatója ez utóbbi döntést úgy kommentálta: harmadszor bizonyosodik be, hogy az OMV csúsztat. A félrevezető reklámkampány, a felvásárlási ajánlatnak nem minősülő árkommunikáció után az Európai Bizottság is a cég ellen "ítélt" - mondta. (A Mol nevének használata miatt az Önszabályozó Reklámtestület ítélte el, a feltételes árajánlat ügyében a magyar pénzügyi felügyelet ítélte bírságra az osztrák céget.) A kommunikációs igazgató szerint az OMV azzal érvelt a többi Mol-tulajdonosnak, hogy a bizottság hamarosan eltörli a szavazati korlátok alkalmazásának lehetőségét, és ez lehetőséget biztosít a cég átvételére.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.