Nyomoznak a Kopaszi-gát ügyében

A Fővárosi Főügyészség döntése alapján a BRFK kezdi meg a nyomozást a Kopaszi-gát környékére tervezett beruházásokkal összefüggésben. A célkeresztben Molnár Gyula szocialista polgármester áll.

Különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanújával nyomozást rendelt el a Fővárosi Főügyészség ismeretlen tettesek ellen Schneller Domokos újbudai ellenzéki önkormányzati képviselő feljelentése nyomán, melyre a BRFK gazdaságvédelmi osztályát jelölte ki.

Morvai Attila ügyészségi szóvivő a Népszabadságnak elmondta: a feljelentő tizenkét oldalon sorolta föl azokat a döntéseket és gazdasági tranzakciókat, amelyek következményeként a Kopaszi-gátra tervezett beruházásokkal öszszefüggésben számításai szerint hat-hétmilliárd forintnyi vagyoni hátrány érte Újbuda Önkormányzatát. A szóvivő a feljelentésből részleteket nem árult el, más forrásokból szerzett információink szerint azonban Schneller egyebek mellett azt kifogásolta, hogy Molnár Gyula (MSZP) polgármester közgyűlési határozat nélkül adott túl az önkormányzat Öböl XI. Kft.-ben lévő tulajdoni hányadán, emellett a helyhatóság - indokolatlanul - 30 millió forintnyi telekadót is elengedett.

A Kopaszi-gátra megálmodott 35 milliárdos beruházás megvalósítására az MSZP-közelinek tartott milliárdos vállalkozó, Leisztinger Tamás és Újbuda Önkormányzata közös vállalkozást hozott létre. Kezdetben fele-fele arányban volt tulajdonos Leisztinger érdekeltsége és az önkormányzat, napjainkra Újbuda része egy százalékra apadt.

A projekt a politikai csatározások kereszttüzébe került. Az ellenzék előbb azt sérelmezte, hogy "Molnár Gyula", azaz a kerületet irányító kormánypárti többség könyv szerinti értéken és nem piaci áron vitte vállalkozásba a 36 hektáros területet. Később már azt is, hogy miközben Leisztinger milliárdokat keresett az ügyleten, az önkormányzat alig valamit.

Morvai Attila szerint mindenekelőtt azt kell tisztáznia a rendőrségnek, történt-e bűncselekmény. Azaz, hogy a feljelentésben felsorolt ügyletek és döntések törvénysértők-e, s okoztak-e vagyoni hátrányt. Ennek megállapítására nyilván több igazságügyi szakértőt is ki kell majd rendelnie a BRFK-nak. A szakértői vizsgálatok hónapokig is eltarthatnak. Ha törvénysértést állapítanak meg, következő lépésként azt kell majd tisztázni, kit terhel ezért felelősség. Kinek a mulasztása, szabályszegése miatt állt elő ez az állapot.

Nyilvánvaló, hogy a feljelentés Molnár Gyula szocialista polgármester ellen irányul. Annak oka, hogy mégis ismeretlen tettes ellen tették, az lehet, hogy így egy esetleges nyomozásmegszüntetés után senki nem indíthat viszonteljárást hamis vád címén a feljelentő ellen.

A sétány már elkészült
A sétány már elkészült
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.