Bűnbakot keres az ügyészség?

Aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűnsegédlete miatt gyanúsítottként hallgatta ki a BRFK egyik főtörzsőrmesterét Révész Máriusz ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség - adta hírül a Magyar Nemzet.

A lapot tájékoztató Keresztes Imre, a főügyészség vezetője elmondta: a tiszthelyettes nem vett részt a fideszes politikus "brutális bántalmazásában", a gumibotozásnak csak tétlen szemlélője volt, jelenléte azonban "szándékerősítőnek" minősül. A lap emlékeztet arra, hogy noha a Fidesz képviselőjét tavaly október 23-án, a párt nagygyűlése után a Síp utcában 50-100 rendőr gyűrűjében bántalmazták az egyenruhások, a legutóbbi időkig senkit sem sikerült azonosítani. A BRFK munkatársának személyazonosságát azért tudták megállapítani, mert a többiekétől eltérő ruhája volt.

- Az egyetlen azonosítható rendőrből akar politikai megfontolásokból bűnbakot csinálni az ügyészség - vélik névtelenséget kérő forrásaink. Egy ügyvéd kijelentette, szívesen vállalná a védelmét, mert a terhére rótt cselekmény teljesen megalapozatlan, a vád tarthatatlan. Azt kellene ugyanis bizonyítani, hogy a rendőr eleve tisztában volt a Révész Máriusz elleni intézkedés jogszerűtlenségével, illetve aljas motivációjával, és beletörődött a következményeibe.

A bűnelkövetőket a támogató jelenlét kétségkívül erősítheti - mondta kérdésünkre Bárándy Péter ügyvéd. De ahhoz, hogy bárkit pszichikai bűnsegéddé nyilvánítsanak, bizonyítani kell: a cselekmény elkövetéséhez a "tétlen szemlélő" valóban hozzájárult. Amikor egy társaság néhány tagja bántalmaz valakit, és a többiek akár csak puszta jelenlétükkel "szurkolnak" nekik, akkor felmerülhet a "szándékerősítés" - véli -, ám a rendőrség karhatalmi egységeinek intézkedése során ez nehezen értelmezhető. Bárándy szerint abszurd, hogy az "50-100 rendőr gyűrűjében bántalmazott" politikus esetében a meggyanúsított egyetlen embernek releváns szerepe lehetett volna Révész - jogerős döntés híján még csak feltételezett - ütlegelésében.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.