Rögzített vagy nem?

Testületileg tegyen feljelentést ismeretlen tettes ellen a minisztériumi telefonhívások rögzítése miatt a parlament nemzetbiztonsági bizottsága - javasolta tegnap a bizottság szocialista alelnöke. Tóth Károly elmondta: több törvényt sért, amiről a Fidesz alelnöke, Pokorni Zoltán beszélt, vagyis az, hogy 1998 és 2002 között rögzítették a minisztériumok hívásait, és azokat 48 óráig tárolták.

Ha ez megáll, és nem blöffről van szó, akkor súlyos biztonsági kockázatot jelenthet, hiszen nem volt rögzítve az adatkezelés módja - mondta Tóth. Hozzátette: kezdeményezik a nemzetbiztonsági bizottság összehívását.

Pokorni szerdán sajtótájékoztatón beszélt a Szilvásy György kontra Topolánszky Ákos ügyben arról, hogy szerinte tíz éve minden minisztériumból kimenő és bejövő telefonbeszélgetést rögzítenek, így minden bizonnyal a Szilvásy és Topolánszky közti beszélgetést is. Amikor miniszter volt, emlékezete szerint 48 óráig tárolták a telefonbeszélgetéseket.

Tegnap Nyakó István, az MSZP szóvivője Pokorni kijelentéséről azt mondta: vagy az évtized legnagyobb botránya, vagy egy ostoba kijelentés. A büntető törvénykönyv szerint, ha valaki hivatalos személyként jogtalanul kezel személyes adatot, bűntettet követ el - közölte a politikus, aki szerint "a gyanú fennáll, hiszen a miniszternek tudomása volt erről". A Fidesz alelnökének ez a kijelentése "kísértetiesen hasonlít" az Orbán Viktor által 1998-ban kirobbantott és alaptalannak bizonyult megfigyelési botrányhoz.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke tegnap kifejtette: Pokorni a beszélgetés tényének, és nem tartalmának rögzítésére gondolt, eltérően a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatoktól, ahol magát a beszélgetést is rögzítik. Ezt bizonyítandó a fideszes politikus bejátszott egy felvételt, amelyen hallható, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatoknál a telefonálókat tájékoztatják, hogy a beszélgetést rögzítik. (Varga tájékoztatója után Pokorni elismerte, hogy tévedett. Vagyis Varga szavait meglehetősen nehéz értelmezni - a szerk.)

Az SZDSZ álláspontja: jogállamban elképzelhetetlen, hogy egy miniszter az alkalmazottai után nyomoztat, ezért lepte meg őket Pokorni kijelentése. Ugyanakkor ijesztőnek nevezik a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter a sajtó függetlenségét veszélyeztető módon kifogásolta a személyével kapcsolatos Topolánszky-interjút.

Pokorni Zoltán
Az MSZP politikájának a lényege, hogy minket sároznak - magyarázta Pokorni
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.