Kubai orvosok gyógyították Che Guevara kivégzőjét

A bolíviai Santa Cruzban megjelenő El Deber újság közölte egy olvasó köszönetnyilvánítását a kubai orvosoknak, hogy meggyógyították apjának látását a szürkehályogot eltávolító műtéttel. Önmagában ez nem lenne különleges eset, hiszen az Operación Milagro keretében kubai szemészorvosok - részben Venezuela anyagi támogatásával - háromnegyedmillió latin-amerikain végezték el a műtétet ingyen. 2005 óta Havannán kívül a nyugati kontinens nyolc országának 37 szemészeti központjában végeznek ilyen beavatkozást a kubaiak.

A bolíviai köszönőlevélnek mégis nemzetközi híre lett, mert a páciens neve éppen negyven éve egyszer már bekerült a világsajtóba. Mario Terán volt az, aki parancsnokai és egy CIA-tiszt utasítására kivégezte az elfogott Che Guevarát a bolíviai La Higuera falu iskolájában, 1967. október 9-én.

Mario Terán újságíróknak utóbb azt mondta: a félelemtől reszketett, ezért alkohollal öntött magába bátorságot a parancs végrehajtásához. Amikor belépett a szobába, a sebesült Che a földön ült, majd meglátva a katonát szétnyitotta mellén az ingét, és rákiáltott: "Ide lőjél, ne reszkess tovább, egy embert fogsz megölni!" Ám még utána is félt lezárni a halott szemét, akit aztán így állítottak ki közszemlére az odahívott újságíróknak a közeli Vallegrande kórházában, hogy az egész világ tudomására hozzák az argentin származású forradalmár halálát.

Kuba adományozta, és Evo Morales, Bolívia első indián származású elnöke, Fidel Castro nagy tisztelője nyitotta meg a klinikát Santa Cruzban, ahol az idős Mario Terán is visszanyerte látását. A klinika igazgatója, Margarita Andreu az AFP-nek azt nyilatkozta: nem volt tudomásuk arról, hogy Che gyilkosát gyógyították, amíg utólag nem jelent meg a sajtóhír.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.