A Bush-kormány tagadja, hogy titokban jóváhagyta volna a kínzásokat

Az amerikai ellenzéki liberális sajtó csütörtökön nagy terjedelemben tudósított arról, hogy a Bush-kormány korábban állítólag titokban jóváhagyta a terristagyanús foglyokkal szembeni brutális kínzások gyakorlatát. A Fehér Ház azonnal cáfolt.

 

A The New York Times és nyomán több liberális orgánum azt írta: annak dacára, hogy az igazságügy-minisztérium 2004-ben egy nyilvános állásfoglalásban elhatárolódott a kínzásoktól, a Bush-kormány egy 2005-ös titkos feljegyzésében támogatta a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által valaha alkalmazott legdrasztikusabb vallatási technikák használatát.

A Fehér Ház csütörtökön közölte: hamisak a titkos memorandumról szóló jelentések. Dana Perino szóvivő kijelentette, hogy az Egyesült Államok betartja elveit, nem kínozza meg foglyait.

A Times értesülése szerint nem sokkal azután, hogy George Bush elnök közvetlen barátja, Alberto Gonzales került az igazságügy-minisztérium élére, 2005 februárjában a tárca szigorúan titkos állásfoglalást bocsátott ki a terroristagyanús foglyokkal szemben vegyesen alkalmazható fájdalmas fizikai és pszichológiai vallatási taktikákról. Állítólag engedélyezték, hogy a rabokat pofozással, kis híján vízbe fullasztva vagy fagypont alatti hőmérsékleten tartva kínozzák és bírják szóra.

A memorandumot a lap szerint személyesen Gonzales hagyta jóvá. A döntést ellenző miniszterhelyettesnek, James Comey-nak távoznia kellett posztjáról.

Később, amikor a washingtoni kongresszus arra készült, hogy törvényen kívül helyezi a foglyokkal szembeni "kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmód" alkalmazását, a Gonzales felügyelte minisztérium újabb titkos állásfoglalást tett, amelynek létezéséről a parlament tagjainak többsége mit sem sejtett. A tárca ebben a dokumentumban leszögezte: a CIA vallatási technikái közül egy sem ütközött az elfogadott normákba. A The New York Times fogalmazása szerint a máig elzárt okmányok George Bush elnökségének titkos örökségéhez tartoznak.

Dana Perino fehér házi szóvivő közölte: az igazságügy-minisztérium nem hagyta jóvá a korábban elvetett vallatási módszereket.

"Ez az ország nem kínoz (...) az Egyesült Államok alapelve, hogy nem kínoz, és nem is kínoz" - mondta. Megerősítette, hogy az igazságügy-minisztériumnak valóban volt egy titkos állásfoglalása 2005. február 5-én, de azt nem volt hajlandó közölni, hogy abban engedélyeztek-e bizonyos vallatási technikákat.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.