Elrendelték Katus letartóztatását, Mesterházyt kihallgatták

A bíróság harminc napra elrendelte a Zuschlag-ügy egyik gyanúsítottja, Katus  Ferenc előzetes letartóztatását - közölte Cseh Attila, a Csongrád Megyei Bíróság elnökhelyettese csütörtökön.

A Szegedi Városi Bíróság harminc napra helyezte előzetes letartóztatásba a gyanúsítottat - mondta a bíró újságíróknak az ügyben döntő nyomozási bírói ülést követően. A Bács-Kiskun Megyei Ügyészség Katus Ferencet jelentős kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalással és más bűncselekményekkel gyanúsítja, ezért indítványozta a férfi előzetes letartóztatását. A bíróság alaposnak ítélte az ügyészség indítványát, mely szerint tartani lehet a gyanúsított elrejtőzésétől, elszökésétől, tekintettel arra, hogy a bűnszövetség, mint minősítő körülmény miatt a büntetés fölső határa tizenhat év - tudatta a bírósági szóvivő.

A gyanúsított a meghallgatás során nem tett vallomást. A döntés ellen Katus Ferenc és védője is fellebbezést jelentette be. A fellebbezésekre tekintettel az ügyben napokon belül másodfokon dönt a Csongrád Megyei Bíróság - közölte Cseh Attila.

A Szegedi Városi Bíróság szeptember 21-én rendelte el Zuschlag János, majd egy héttel később személyi titkára, Lados István  előzetes letartoztatását. Katus Ferenc, Zuschlag Jánossal együtt az MSZP Bács-Kiskun megyei közgyűlési frakciójának tagja volt, de a testület már indkettőjüket kizárta a képviselőcsoportból.

Mesterházy Attilát tanúként hallgatta meg a kecskeméti ügyészség

Mesterházy Attilát, az MSZP frakcióvezető-helyettesét csütörtökön meghallgatta a Kecskeméti Városi Ügyészség. Ezt maga az érintett közölte az MTI-vel a meghallgatást követően.

"A Zuschlag-ügyben tanúként meghallgatott Mesterházy Attilát, az alapítványi támogatásoknak az elbírálási rendjéről  kérdezte az ügyészség" - mondta Szabó Ferenc főügyész-helyettes a  távirati irodának. "A tanú részletes vallomást tett, hiszen a tanú nem tagadhatja meg a vallomástételt" - tette hozzá a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész-helyettese.

Mesterházy Attila 2003-ban, az akkor még a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumot vezető Gyurcsány Ferenc miniszter mellett politikai államtitkárként tevékenykedett.

Az eljárás precíz és korrekt volt - mondta a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium volt politikai államtitkára, hozzátéve: az ügyészség által feltett minden kérdésre kimerítő választ adott.

Mesterházy Attila az MTI érdeklődésére kifejtette: az ügyészség munkájának elősegítése és az igazság kiderítése érdekében nem hozza nyilvánosságra vallomását. Mint hozzátette, az ügy nemsokára bírói szakba kerül, akkor pedig minden tanúvallomás nyilvános lesz. Kérdésre válaszolva elmondta: nem kérte el vallomása egy példányát a mintegy egy órán át tartó meghallgatás után.

A szocialista politikust a Zuschlag-ügyben hallgatta meg az ügyészség. A Zuschlag-ügyben a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, amelynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot, számviteli fegyelem megsértésének  alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert  pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, hogy a  vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 50 millió forint  pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak  elszámolni.

(forrás: MTI)

Elvezetik Katus Ferencet az előzetes letartóztatás elrendelése után
Elvezetik Katus Ferencet az előzetes letartóztatás elrendelése után
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.