A szupergazdagoknak a tőzsde hozza a pénzt

A világ gazdagjai egyre gazdagodnak: a legtehetősebb egy százalék már a felhalmozott vagyon nem kevesebb mint egyharmadát tartja kezében.

A milliomos (vagyis az egymillió dollárnál, 180 millió forintnál gazdagabb) háztartások száma a világon 14 százalékkal nőtt 2006-ban és 33,2 billió dolláros vagyont birtokolnak - számolt be az ABC szerdán a Boston Consulting Group jelentése alapján.

Ezt a felső egy százalékot 9,6 millió család teszi ki, amelyek a világ háztartásainak 0,7 százalékát alkotják. Felük amerikai vagy kanadai, negyedük Európában, egyötödük pedig Ázsia csendes-óceáni térségben él.

A bostoni elemzőcég több hasonló tanulmány eredményével egybecsengően megállapította: a gazdagok és szegények közötti szakadék a világon mélyül, a gazdagok többet tudnak megtakarítani és beruházni.

A felmérés szerint a nem gazdag (100 ezer dollárnál, 18 millió forintnál kisebb vagyont birtokló) háztartások száma 2001 és 2006 között enyhén csökkent. Az ennél gazdagabb, de még nem milliomos háztartások vagyona viszont 51,4 billióról 84,5 billió dollárra növekedett ugyanebben az ötéves periódusban.

A szupergazdagok, vagyis az ötmillió dollárnál, 900 millió forintnál nagyobb vagyont magukénak tudók a világ népességének 0,1 százalékát tették ki, ám ők birtokolták a globális vagyon 17,5 százalékát.

Elemzők szerint a gazdagok megállíthatatlan gazdagodása elsősorban a tőzsdei befektetések eredménye; a tőzsdepiacok 2006-ban 20 százalékkal bővültek, ami leginkább Észak-Amerikában volt érezhető, ott fekszik a vagyonok legnagyobb hányada értékpapírokban.

A világon felhalmozott vagyon ötödik éve töretlenül növekszik, 2006-ban elérte a 100 billió dollárt. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.