Paprikás hadszínterek

"Rákkeltő gombaméreg miatt begyűjtik az összes őrleményt - vadászkutyaként a paprika nyomában" - írta 2004. október 28-án a Délmagyarország.

Rácz Jenő egészségügyi miniszter előző nap jelentette be, hogy átmenetileg az összes paprikakészítményt kitiltják az üzletekből. Ki ne emlékezne a hetekig tartó botrányra, a rendcsinálási nekibuzdulásra, amelynek kései következményeként a múlt pénteken megszületett az első, nem jogerős ítélet: bizonyítottság hiányában felmentették a Szegedi Paprika Zrt. vezetőit az ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés vádja alól. (A pénzbüntetést egy másik vádpont, a fogyasztó megtévesztése miatt kapták.)

A toxinnal kapcsolatos vád tárgya - itt kissé leegyszerűsítve - az volt, hogy a szegedi cég 2004-ben legnagyobb vevőjétől, a Kotányi GmbH.-tól visszakapott húsz tonna paprikaőrleményt azzal, hogy abban a mérgező aflatoxin mennyisége meghaladja a határértéket. A cég vezetői a visszáruzott paprika egy részét továbbadták a Pick, illetve a Herz szalámigyárnak - ott nyilván nem számított, hogy sok benne a méreg. A szállítmány másik felét viszont felhígították olyan őrleménnyel, amely nem tartalmazott toxint - mivel feltehetőleg nem dél-amerikai importból, hanem hazai termésből származott -, és megint elküldték a Kotányinak. Előtte kértek egy vizsgálatot a Bács-Kiskun Megyei Állat-egészségügyi Állomás laboratóriumától, amely kihozta, hogy az újrakevert szállítmány 4,8 mikrogramm/kilogramm mérget tartalmaz. Plusz-mínusz 25 százalék a mérési bizonytalanság. A mostani tárgyaláson a jogászkodás akörül zajlott, hogy az öt mikrogrammos határérték tényleg öt mikrogramm-e, vagy legalább 6,25. A kecskeméti labor által igazolt 4,8 mikrogramm akkor is 4,8-e, ha nem szabályosan vették a mintát, a labornak pedig nincs felhatalmazása a vizsgálatra? És úgy elfogadható-e az eredmény, ha a labor nem hatóságként, hanem piaci szereplőként hozta ki a gyárnak kedvező értéket?

A táplálkozástudományi szakértők a szakvéleményükben leírták, hogy az aflatoxin borzasztóan mérgező anyag, májrákot okoz, már egyetlen mikrogramm is sok belőle. Az ilyen anyaggal szenynyezett élelmiszert veszélyes hulladékként kellene kezelni, megsemmisíteni - már ha el lehetne dönteni, hogy ez a jogszabály számít, és nem a másik, az öt mikrogrammos határértékről szóló.

Mindez ma megint unalmas szakmai kérdésnek számít - a vadászkutyák másfelé szimatolnak. A paprikás cégek tulajdoni szerkezete időközben átrendeződött, azóta is árad be a trópusokon termett paprika, de momentán senkit nem érdekel, mennyi benne az aflatoxin. A szegedi bíróság ítélete is igazolta, hogy nálunk az élelmiszer-biztonság körül zajló kavarás nem egyéb, mint a kereskedelmi háború egyik hadszíntere, ahol a médiakampány által kiváltott hatás számít a legfőbb célnak. A botrányok rendszeresen végigsöpörnek a nyilvánosságon - de semmi sem oldódik meg tőlük. Változást talán attól várhatnánk, ha nem kezdenénk folyton újabb, ám gyorsan feledésbe merülő rendcsináló kampányokba anélkül, hogy előbb megpróbálnánk számon kérhető jogrendet teremteni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.