Menesztené Szilvásyt a Fidesz

Újabb adok-kapokkal folytatódott tegnap a Zuschlag-ügy. A Fidesz alelnöke a hvg.hu-nak nyilatkozó volt helyettes államtitkárt állítólag megfenyegető titokminiszter menesztését követeli. Szilvásy György nem mond le.

- Nem fenyegettem meg Topolánszky Ákos volt helyettes államtitkárt - állította tegnap Szilvásy György. A titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter idézte Topolánszkyt, aki az MR1 Kossuth rádióban kijelentette: "hát az igaz, hogy én azt nem mondtam, hogy ő megfenyegetett". A Magyar Nemzetnek korábban viszont azt nyilatkozta, hogy Szilvásy kifejezett "rosszallását" tízmillió magyar állampolgárból épp tízmillió értékelné fenyegetésként.

Úgy tűnik, hogy az igazságot legfeljebb a beszélgetésről készült felvétel alapján ismerhetnénk meg, ezért a volt helyettes államtitkár fel is hatalmazza a Nemzetbiztonsági Hivatalt, hogy hozza nyilvánosságra annak tartalmát, ha azt "valamilyen oknál foga" rögzítették. Topolánszky a múlt héten a hvg.hu-nak a Zuschlag-ügy kapcsán azt állította, hogy a támogatások elosztásánál gyakran politikai megfontolások érvényesültek. Emiatt Szilvásy - aki korábban az ifjúsági tárca közigazgatási államtitkára volt - állítólag telefonon megfenyegette. Ugyanezen írás kapcsán az internetes portál főszerkesztőjét Szilvásy titkárságáról fölhívták, és az interjú születésének körülményei felől tudakozódtak. (Erről a hvg.hu főszerkesztője számolt be.)

A Fidesz is tudni akarja, mi történt, és vizsgálatot, illetve Szilvásy munkaviszonyának felfüggesztését követeli - erről Pokorni Zoltán alelnök beszélt tegnap. Szerinte legalább tíz éve rögzítik a minisztériumok kimenő és bejövő telefonbeszélgetéseit, ezért a történtek tisztázhatók. Maga úgy emlékszik, hogy amikor az oktatási tárcát vezette, 48 óráig minden beszélgetést megőriztek. Ha kiderül, hogy megfenyegette Topolánszkyt - mondta -, Szilvásynak távoznia kell. Szilvásy tegnap visszatámadott: ha Pokorni azt állítja, hogy bárkit megfenyegetett, jogi lépéseket tesz. A helyettes államtitkárt azért hívta, hogy tisztázza, valóban a megjelenteket nyilatkozta-e. Szilvásy ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a telefonbeszélgetéseket senki nem rögzíti, mert az törvénytelen lenne. Ha a Fidesz-kormány idején mégis ez volt a gyakorlat, az a pártot minősíti. Meg is vizsgáltatja, hogy igazat mondott-e Pokorni - tette hozzá.

A Zuschlag-ügy újabb fejleményeire válaszul Nyakó István, az MSZP szóvivője tegnap azt közölte: az Orbán-Torgyán-kormánynak papírja van arról, hogy kegyencei maffiózók voltak. Emlékeztetett rá: egy mosonmagyaróvári gyógyfürdő építésére folyósított csaknem kilencvenmilliós támogatás a kecskeméti maffiaperben elítélt két férfi cégéhez került. (Csüllög Zsigmond és Radnai László többek között emberölés előkészülete miatt jutott börtönbe.)

Nincs tudomása az adatvédelmi biztosnak arról, hogy bármely minisztériumban folyamatosan rögzítenék a telefonhívásokat. Péterfalvi Attila szerint ez súlyosan jogsértő lenne, mert lehallgatásra csak törvényi felhatalmazás alapján és megfelelő engedély birtokában van lehetőség. Maga ilyen totális ellenőrzésre akkor sem látna lehetőséget, ha ahhoz a munkatársak maguk járulnának hozzá. Ilyen ügye azonban még nem volt. Más források szerint kizárólag híváslisták készülnek, amiket meg is őriznek. A hívások tartalmát viszont csak kivételes esetekben rögzítik. Ugyancsak lehetőség van arra, hogy a C típusú nemzetbiztonsági vizsgálatra kötelezett tisztséget betöltő személyek hívásait ellenőrzés céljából időszakosan lehallgassák. (L. K.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.