A Sátán visszatér

A Sátán Bibliájaként is ismert Codex Gigasról a legenda úgy tartja, az ördög segítségével írták a középkorban, mintegy 800 évvel ezelőtt. A legnagyobb méretű, majdnem egy méter magas és fél méter széles, 75 kilogramm súlyú, középkori könyv most, 359 év múltán átmenetileg visszatért hazájába, Prágába.

A felbecsülhetetlen értékű kódexet a prágai várból svéd katonák lopták el a harmincéves háború végén, 1648-ban. A svéd királyi palotában tartották, ám 1697-ben a palotában tűz ütött ki. A gigászi kódexet azonban nem tudták megemelni, ezért - hogy menekítsék a tűz elől - kitolták az ablakon. A pergamenlapok nem sérültek meg súlyosan, de a bőrből és fából készült fedél megrongálódott. Csak jóval később, a XIX. század végén restaurálták, ezután a Svéd Királyi Könyvtárban őrizték. A kódexet eddig kétszer mutatták meg a nagyközönségnek, a svédek most is csak kölcsönadták Prágának.

Az Ördög Bibliáját katonai repülőgéppel, a legnagyobb biztonsági intézkedések mellett szállították Csehországba. A szervezők rendkívüli érdeklődésre számítanak.

A Cseh Nemzeti Könyvtár munkatársa, Katerina Novakova elmondta, óránként mindössze 60 embert engednek be a kiállítóterembe, és mindenki 10 percig szemlélheti a felbecsülhetetlen értékű kódexet, amely egy törhetetlen, különleges üvegdobozban fekszik. A teremben állandóan 18-20 Celsius-fok a hőmérséklet és 45-55 százalékos a páratartalom. A szétnyitott könyvnek csak két lapját tekinthetik meg a látogatók, de az egyik lapon a nevezetes ördög látható.

A kódex múltja homályba vész. Állítólag egy bencés szerzetes, akit szörnyű bűnei miatt élve akartak befalazni, hogy elkerülje a halálbüntetést, megfogadta, egyetlen éjszaka megírja a világ legnagyobb bibliáját. Ezzel dicsőséget szerzett volna a kolostornak, maga pedig vezekelt volna bűneiért. A szerzetesek ráálltak az alkura. A bűnös férfi azonban nem tudta fogadalmát teljesíteni, ezért az éjszaka közepén az ördögöt hívta segítségül. Az üzletért a lelkét adta cserébe. Amikor a könyv elkészült, hálából megörökítette segítőjét is. Innen volna a könyv egyik lapján látható ördögábrázolás.

A kódexet feltehetően valóban egy szerzetes írta a XIII. század elején, valamikor 1200 és 1230 között a podlazicei bencés kolostorban, 100 kilométerre keletre Prágától, de nyilván nem egyetlen éjszaka alatt. Az ördög ábrázolásában sincs semmi titokzatosan sátáni, habár a korban rendkívüli módon hatalmas alakja egy teljes lapoldalt foglal el. Szövegkörnyezetében nagyon is logikus a megjelenítése. A hívő választhat a jó és a rossz között, ez utóbbit pedig az ördög szimbolizálja - mondta el Kamil Boldan szakértő.

A könyv tartalmazza a korabeli bencés rendi szabályokat, a teljes Ó- és Újtestamentumot, valamint az I. században élt történetíró, Josephus Flavius első Zsidó háborúját, ezenkívül megtalálható benne a szentek listája és a húsvét időpontjának kiszámítási módja - mondta el Zdenek Uhlir, a Cseh Nemzeti Könyvtár szakértője, aki szerint 10-12 év alatt készülhetett el a hatalmas munka. Az eredeti 640 lapoldalból mára csak 624 maradt meg, azok azonban viszonylag jó állapotban őrződtek meg.

Ez a legrégebbi cseh krónika, amelyet latin nyelven írtak. Elkészültétől csodálták méretei miatt. A XIII. században a világ nyolcadik csodájaként tartották számon, mivel a második legnagyobb kódex is 20 centiméterrel rövidebb. Nem tudni, hogy ki írta a bibliát és ki rajzolta a képeket, de szakértők szerint egyetlen kéztől származik az egész könyv.

Svédország 10 millió eurós állami garanciát kért a Sátán Bibliája épségének biztosításáért.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.