Afrika déli része nem akar amerikai jelenlétet

Több afrikai ország, különösen a kontinens déli részén fekvő államok csoportja nem kér az amerikai katonai jelenlétből - jelentette a Voice of America rádió szerdán azzal kapcsolatban, hogy a napokban megkezdte működését az Afrikai Parancsnokság (Africom).

A Dél-afrikai Fejlesztési Közösségbe (SADC) tömörült 15 állam - közöttük a Dél-afrikai Köztársaság, Angola, Kongó és Tanzánia - "szükségtelen és betolakodó" lépésnek tekinti, hogy a Pentagon az afrikai műveletek irányítására külön parancsokságot állított fel.

Egy pretoriai biztonsági szakértő szerint a fekete földrész déli részének lakossága döntően úgy ítéli meg: az Egyesült Államok nem segíteni kíván Afrikának, hanem saját érdekeinek érvényesítésére törekszik az Africomon keresztül.

Jakkie Cilliers, a dél-afrikai Biztonsági Tanulmányok Központjának kutatója úgy látja: az eddigi amerikai beavatkozások története azt mutatja, hogy az Africom az Egyesült Államok érdekérvényesítő eszköze lesz. Washington mindent megtesz érdekei védelmében, Afrika pedig az esetek többségében csak megfigyelő marad - tette hozzá.

A Pentagon februárban jelentette be az Africom megalakítását a konfliktusok mérséklése, a biztonság erősítése, a terrorista hálózatok létrejöttének megakadályozása, valamint a válságkezelés segítése céljából. Az afrikai műveleteket a Pentagonban mindeddig három parancsnokság, az európai, a középső és a csendes-óceáni megosztva irányította; az új Africom átmenetileg, talán az év végéig a németországi Stuttgartban fog működni William Ward vezérezredes irányításával.

Egyes afrikai országok viszont kedvezően fogadták az amerikai katonai parancsnokság megalakítását. Libéria, az Egyesült Államok történelmi szövetségese már fel is kínálta, hogy az Africom majdani végleges főhadiszállását területére helyezzék.

Ryan Henry amerikai védelmi államtitkár elmondta: a Pentagon sok afrikai országgal egyeztetett, hogy világossá tegye, nincs szó új bázisokról, új katonai erők telepítéséről.

Amerikai elemzők megjegyzik: az új parancsnokság megalakítása Afrika növekvő fontosságát jelzi az amerikai biztonsági és gazdasági érdekek szempontjából. A Bush-kormány által meghirdetett globális terrorellenes háborúban Afrika stratégiai területté vált, amely terrorista csoportok menedékhelyévé válhat. A hivatalos közlések ellenére a Pentagonhoz közeli források úgy tudják, hogy az amerikai hadsereg legalább öt támaszpontot akar létesíteni a földrészen.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.