Eltávolították az EP-ből a csecsenföldi kiállítást

Leszedte az Európai Parlament biztonsági szolgálata azt a kiállítást, amely az orosz hadsereg csecsenföldi háborús bűneit akarta bemutatni. Eddig ez tény – abban viszont már nem értenek egyet a képviselők, hogy erre miért került sor.

Vytautas Landsbergis volt litván államfő és a lengyel Konrad Szymanski, a Kaczynski-féle Jog és Igazságosság EP-képviselője azzal panaszolta be Fazakas Szabolcs (MSZP) kvesztort az EP elnökségénél, hogy ő szedette le a kiállítást. Ez a levél írói szerint törvénytelenség és cenzúra, ami „szégyent és erkölcsi igazságtalanságot jelent a parlamentre nézve”. A két politikus szerint a kvesztori hivatal munkatársa a kiállítás megnyitása előtt fél órával jóváhagyta annak teljes anyagát.

Socrates részt vesz a határnyitáson

José Socrates portugál miniszterelnök részt vesz december 21-22-én a schengeni határnyitáson – jelentette be az EU soros elnöksége. Ezzel konkrét időpontot kapott a nyitás, amellyel kapcsolatban nemrég felmerült, hogy „karácsonyi ajándékként” előbb is bekövetkezhet, mint az év utolsó napján, ahogy korábban tervezték. A schengeni övezet kibővítése egyelőre az EU vízi és szárazföldi határait jelenti, hazánkban az osztrák, a szlovák és a szlovén határszakaszt.
- Ez éppen ellenkezőleg történt, vagyis nem osztogatnak, hanem fosztogatnak – mondta lapunknak a magyar kvesztor. (A kvesztorok az EP vezetőségének tagjai, akik a többi között olyan adminisztrációs ügyekben döntenek, mint a kiállítások jóváhagyása.) Fazakas állítja: ő éppenséggel engedélyezte a kiállítást, de a képeket előzetesen be kell mutatni jóváhagyásra. – A parlamenti szabályzat értelmében ellentmondásos, ellenérzéseket kiváltó fotók, mint a megkínzott csecsenföldi testek, nem valók az itteni falakra – mondta. Szavai szerint a 170 képből 22-t nem engedélyeztek, és ezt közölték a lengyel politikussal is. Szymanski erre azt ajánlotta, hogy ez utóbbiakat fekete kendővel takarják le, amit viszont Fazakas „nevetséges ötletnek” nevez. Miután a biztonsági szolgálat tudomására jutott, hogy a bemutatott anyagban nem engedélyezett képek is vannak, leszedte azt. – Én erről csak utólag értesültem, magam nem is láttam a kiállítást. De utólag csak helyeselni tudtam a biztonságiak döntését – mondta a magyar kvesztor.(Brüsszeli tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.