Nem rögzítették Szilvásy és Topolánszky telefonbeszélgetését

Természetesen sem a Nemzetbiztonsági Hivatal, sem a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat nem rögzítette a Szilvásy György miniszter és Topolánszky Ákos közötti telefonbeszélgetést, erre ugyanis sem oka, sem törvényes lehetősége nem volt - közölte a távirati irodával a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok neve elhallgatását kérő illetékese szerdán.

A távirati iroda annak kapcsán kereste meg az illetékest, hogy Topolánszky Ákos az ifjúsági tárca korábbi  államtitkár-helyettese az MR1 Kossuth rádióban szerdán reggel közölte: ha az NBH-nál "valamilyen oknál fogva" megvan a beszélgetés, felhatalmazza a hivatalt annak nyilvánosságra hozatalára, hogy az ellentmondásos visszaemlékezéseket tisztázni lehessen.

Pokorni: Gyurcsány függessze fel Szilvásy munkaviszonyát!

Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő miniszter munkaviszonyának felfüggesztését és azonnali vizsgálatot sürget a Fidesz a miniszterelnöktől - közölte az ellenzéki párt alelnöke szerdán. A Fidesz szerint ki kell derülnie annak, hogy pontosan mi hangzott el a tárcavezető és Topolánszky Ákos volt államtitkár-helyettes telefonbeszélgetésekor. Pokorni szerint idestova tíz éve minden minisztériumból kimenő és bejövő telefonbeszélgetést rögzítenek, minden bizonnyal ezt is, ezért a vizsgálat eredménnyel járhat.
A Nemzetbiztonsági Hivatal, illetve a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat természetesen nem rögzítette a szóban  forgó telefonbeszélgetést: erre ugyanis sem oka, sem törvényes lehetősége nem volt - hangsúlyozta az illetékes.  Hozzátette: maga a feltételezés, hogy ezt netán mégis megtette volna, "igen meglepő", hiszen a hatályos törvény precízen és szigorúan meghatározza, hogy ilyen rögzítés - amely külső engedélyhez kötött -  milyen, a nemzetbiztonságot fenyegető esetekben lehetséges. Ez a szabályozás nem titkos, mindenki számára hozzáférhető. Az engedélyezés és az ellenőrzés rendszere pedig olyan átfogó, hogy  eleve lehetetlenné teszi a törvényalkotó szándékával ellentétes felhasználást - magyarázta.

Szilvásy: a minisztériumi telefonbeszélgetéseket nem lehet rögzíteni

Nem vettem és nem vetettem fel a Topolánszky Ákossal folytatott telefonbeszélgetést, a kimenő és bejövő telefonbeszélgetések rögzítése, és 48 órán keresztül történő tárolása törvénytelen - mondta Szilvásy szerdán.

Inforádió: "Nem tartja furcsának Szilvásy György sajtótitkára, hogy érdeklődött a hvg.hu-n megjelent cikk kapcsán a portál főszerkesztőjénél. Dora Tóth Andrea az InfoRádiónak elmondta: ez is munkájának a része. Korábban az InfoRádióban Hirschler Richárd az InfoRádióban úgy fogalmazott: köpni-nyelni nem tudott, amikor a titokminiszter irodájából keresték és a szemére vetették, hogy miért nem kérdezték meg az interjúban Topolánszky Ákos volt helyettes államtitkár által megnevezetteket.">>>>>
A polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszter a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az illetékesek kivizsgálják,  igazak-e Pokorni Zoltán telefonbeszélgetésekkel kapcsolatos kijelentései. Szilvásy György hozzátette: a telefonbeszélgetések rögzítése és tárolása törvénytelen, ha a Fidesz-kormány alatt ez volt a gyakorlat, akkor az magát a pártot minősíti. 

A miniszter azt is közölte, hogy nem fenyegette meg Topolánszky  Ákost, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium egykori helyettes államtitkárát, így nem igaz Pokorni Zoltánnak az az állítása, hogy ő  fenyegetett volna, ezért megteszi a szükséges jogi lépéseket a Fidesz politikusa ellen.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.