Négymilliárdos tavaszvárás Fertődön

A fertődi kastély a szebbik arcát mutatja az érkezőnek. A fekete, kovácsolt kapu vasindáin aranyba nyílnak a virágok, s mögötte, mint egy nagy, barokk torta, fehérlik az épület. A magyar Versailles. E krémes fehér szín sokat fiatalít a kétszázötven éves főúri rezidencián, mely évtizedekig monarchiasárga volt. A hátsó homlokzata még mindig az.

A megújulás tehát elkezdődött, de még épp hogy csak eljutott az oldalszárnyakig. Az udvaron új a szökőkút, bokáig süppedünk a friss gyöngykavicsba, s szépen fehérlik minden. A felújítás szemléletére jellemző, hogy az átfestéskor nem verték le az ablakpárkányok alól a fecskefészkeket. Azok is az "épített" örökség részei - mondja nem is annyira viccből Varga Kálmán, a kastélyt kezelő Műemlékek Nemzeti Gondnokságának (MNG) igazgatója.

Az újjászületést jelzi az is, hogy ismét jelen vannak az Esterházyak. XIII. Antal, a család jelenlegi feje fővédnökséget vállalt a kastély fizikai és szellemi megújulásának programja felett. Az ausztriai székhelyű családi alapítvány 70 ezer euróval is támogatta mindezt. Egyébként a herceg nagyon szereti Fertődöt, gyakran időzik a 2002-ben rendelkezésére bocsátott kis lakosztályban. Ez a bal karéjban található, ahol a kastélykezelőség irodáit rendezték be. A kastélypatkó jobb szárában 1946 óta egy kertészeti szakiskola működik.

Fertőd jelenleg az állami műemléki gondoskodás kiemelt helyszíne: 2003 óta 1,7 milliárd forintot költöttek rá. Ettől krémfehér a homlokzat, ettől piros a frissen cserepezett tető. Újak a pártán a kőistenek. A szökőkút sárkánya sem a sok fürdéstől tisztult meg, hanem attól, hogy lecserélték. A leselejtezett, öreg sárkány most az egyik melléképületben hűsöl. Bent a kastélyban, a turisták által is látogatható hercegi teremsor újabb rekonstruált szobákkal bővült: az egykori hercegi dolgozószobával, s a hálószobával, benne a kastélyépítő Esterházy Fényes Miklós rekonstruált, baldachinos ágyával. Frissen csillog a zeneterem aranyozása, de a vele egybenyitható Apollón Terem mennyezetén is megfiatalodva vágtat fogatán a művészetek istene, s "ezer virággal szórja a tavaszt".

E kép talán a biztató jövőt is szimbolizálja, hisz ha a kastély az esedékes kormányzati döntés nyomán megkapja a megpályázott négymilliárd forintos európai támogatást, akkor valóban "tavaszodás" várható. Az MNG olyan tervet dolgozott ki, amely nemcsak a műemlék-felújításról szól - hisz a pénzt Európa nem is erre adja -, hanem a turisztikai ingatlanfejlesztésről. Ennek keretében nemcsak a történelmi épületszárnyak újulnának meg, hanem a kastély kapujával szemben, az úgynevezett gránátosházak mögött fogadóépület is létesülne, amely szolgáltatásaival a környék turisztikai kiszolgálóközpontja lenne. Bevételei hozzájárulnának a kastély "önjáróvá" tételéhez. Már a turizmusfejlesztés része az is, hogy az idén a díszlépcső tövében nyílt egy kávézó, melynek udvari asztalaihoz kiülve a vendég kicsit "hercegnek" érezheti magát.

De persze a négymilliárdból a főépület teljes rendbetétele is befejeződhet, mégpedig úgy, hogy benne tartanák a Haydn-év világraszóló rendezvényeit. Hiszen jövőre lesz 200 éve, hogy Joseph Haydn, aki munkássága nagy részét itt fejtette ki, meghalt. Egykori lakhelye, a zeneház a kastélytól távolabbra esik, jelenleg az önkormányzat működik benne. Sajnos nincs már meg az eszterházi operaház, mely kétszer pusztult el, legutoljára a XIX. század elején. Rekonstrukciója a távlati tervek között szerepel, nem a négymilliárdból történne tehát. Nem dőlt még el, hogy belekerül-e a keretbe a barokk bábszínház feltárása, amely a később magtárrá alakított egyik hátsó épületben volt valaha. Ásatása félúton megállt. Biztos viszont, hogy a négymilliárdból újítanák fel a pálmaházat, amely a bal oldali karéjépülethez csatlakozik kívülről. Ide kerülnének a kastély homlokzatáról leváltott, kiszolgált kőistenek, amelyek most a hajdani jószágigazgatói épület folyosóján sorakoznak.

Legalábbis ez volt a műemlékgondnokság elképzelése, de Varga Kálmán szerint másképp is történhet minden. A pályázatot ugyanis az utolsó pillanatban a minisztérium egy profi pályázatíró céggel átdolgoztatta, s kikerült belőle például a fogadóépület megépítése. A Haydn-ünnepségek pedig kiszorulnának a kastélyból a jószágigazgatói épületbe, mert a főépületet a teljes felújítás miatt több évre bezárnák. A gondnokságnál mégis abban reménykednek, mondja az igazgató, hogy kedvező elbírálás esetén a szerződés megkötéséig sikerül visszailleszteni projektbe a terv eredeti elemeit.

A több éve folyó felújítás a kastély hátsó homlokzatát még nem érte el
A több éve folyó felújítás a kastély hátsó homlokzatát még nem érte el
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.