Olvasójegyben születtek

Manapság nem az a legégetőbb kérdés, eleget olvasunk-e, hanem, hogy tudunk-e egyáltalán olvasni - mondja a tegnap indult könyvtár-népszerűsítő program, a Nagy Olvashow egyik szervezője, Fodor Péter. A tíznapos rendezvény során kedvezményes beiratkozást, a tartozások elengedését és a könyvtárak vasárnapi nyitva tartását is ígérik.


A Gutenberg-galaxis megrögzött hívei minden bizonnyal szívükhöz kapnak, ha azt hallják, a könyvtár ma már nem azonos a könyvek felhalmozására és kölcsönzésére hivatott intézménnyel. Még sokkolóbb lehet a hír, ha mindezt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, Fodor Péter hozza.

- Svéd és dán példák mutatják, hogy manapság azoknak a könyvtáraknak van létjogosultságuk, amelyek kulturális térként és szolgáltatóhelyként is funkcionálnak - szögezi le Fodor. - Igaz, hogy kevesebb a kölcsönzés, mint korábban, de ezzel egy időben egyre több a látogató. Olyan miliőt kell teremtenünk, ahová szívesen jön a kutató, a böngésző iskolás, ahová be lehet ülni egy kávéra, lehet internetezni és újságot olvasni. Tehát amellett, hogy betölti a klasszikus küldetését, információs központtá válik.

A több mint tízéves múltra visszatekintő - az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejött - Nagy Olvashow elnevezésű program ezeket az átalakulóban lévő tereket szeretné "közszemlére" tenni, és oda új látogatókat csalogatni. A korábbi, Társadalmi összefogás a könyvtárakért alcím üzenetét az idén éppen ellenkezőjére fordították. A Könyvtárak összefogása a társadalomért cím a szervezők szerint azt jelzi, sikerült megmenteni az érintett intézményeket - az elmúlt öt évben csak a fővárosban hét új könyvtár épült és huszonkettőt teljesen felújítottak -, most viszont már az a feladat, hogy elérjék a potenciális látogatókat.

Látogató pedig lehet bárki. A szervezők a legmerészebb társasjáték-korhatárt veszik alapul, és 0-99 éves korig várnak mindenkit. Ebben az évben először személyre szabottan szólítják meg a korosztályokat: így külön programokat szerveznek baba, kölyök, tini és nagyi olvasóiknak. A babákat, pontosabban a szülőket egy - a gyerekkönyv-illusztrátor, Marék Veronika tervezte - Babaolvasó füzettel várják, amelyben a születéstől kezdve naplószerűen lehet vezetni az olvasással kapcsolatos emlékeket: az első mesét, könyvet, könyvtári beiratkozást. (A babák beiratkozása, ahogy a gyerekeknek 16 éves korig, ingyenes.)

- A család és az iskola felelőssége, hogy a gyerek - megfelelő alapokkal - eljusson a könyvtárba - mondja Fodor, és hozzáteszi, komoly probléma az analfabetizmus, illetve, hogy a gyerekek nem értik, amit olvasnak. Az iskolák és a könyvtárak közötti kapcsolat erősítésére novemberben szakmai konferenciát is terveznek. Addig is, most tíz napig országszerte 419 könyvtár közel 2500 programot kínál a látogatóknak. Így például száz könyvtár vasárnap is nyitva tart majd, ahol ingyenesen lehet beiratkozni, és a büntetés elengedésével mindenki visszaviheti régóta lejárt könyveit. A rajzversenyek, vetélkedők, könyvvásárok, előadások mellett Kecskeméten például éjszakai krimiolvasást terveznek, vasárnap Debrecenben pedig könyves villamos járja a várost: ahol venni és kölcsönözni is lehet a könyveket.

A könyvtárakban kevesebb a kölcsönzés, de több a látogató
A könyvtárakban kevesebb a kölcsönzés, de több a látogató
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.