Zuschlag nyomán kongresszus?

Bár a brit The Independent nyolc évvel ezelőtt "Új srácok a tömbben" (utalás egy rockzenekar nevére) címmel Orbán Viktor és Deutsch Tamás társaságában a leginkább figyelemre méltó fiatal magyar politikusok között mutatta be egy nagy riportban, most úgy fest, hogy "érdemein" felüli szerepet kezd játszani Zuschlag János. (A cikkre az Origo emlékeztetett tegnap.)

Az ügyészség által előzetes letartóztatásba vett fiatal MSZP-s politikus - és kiskunhalasi társainak - ügye kapcsán egy tegnapi hír szerint tavasszal akár rendkívüli kongresszust hívhatnak össze a szocialisták. A központ jogosítványait erősítve kívánják elejét venni annak, hogy valami (valaki) helyben ennyire elszabadulhasson.

Gyurcsány Ferenc hétfőn az ügy kapcsán jelentett be hét szigorú pontot, amellyel a képviselők költségelszámolását éppen úgy megszüntetnék, mint ahogy például kizárnák azt, hogy valaki egy személyben polgármester és a parlament tagja legyen. E tételeknek valószínűleg nagyobb az érzelmi-politikai jelentőségük, mint a konkrét tétjük, ugyanis a legfontosabbak megvalósításához szükség van az ellenzékre, az ellenzék azonban semmi jelét nem adja annak, hogy számára szükség volna a miniszterelnökkel való együttműködésre. Ezzel azonban nem merült ki a koalíció akcióképessége.

Az SZDSZ nem a pártvonal, hanem a civil világ felől bontana bele a rendszerbe. Tegnap nyilvánosságra hozott elképzelésük szerint az állam visszavonulna a civil szervezetek világának támogatásától, cserébe az eddigi 1+1 helyett immár a személyi jövedelemadó három százalékát ajánlhatná fel mindenki (még az egyébként nem adózó nyugdíjasok is) tetszőleges civil célra, ide értve az egyházak támogatását is. A nehézség ezzel az, hogy az állam most az így remélhető összegnél nagyságrenddel több pénzt ad a szektornak. Megszüntetnék a Civil Alapprogramot is, amelynek vezetője értetlenséggel fogadja az elképzelést, s egyben felhozta, hogy éppen körükből érkeztek az első jelzések arról, hogy a Zuschlag-birodalomban hamis kártyákkal játszanak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.