Makacs feketemunka

A kormány ugyan szigorítja az ellenőrzéseket és a szankciókat, ám egyelőre látványos eredmény nélkül: a feketegazdaság, köszöni szépen, jól van. Eddig legalább a multikra nem volt jellemző a szabálytalan foglalkoztatás - ma már ez alól is van kivétel.

- Ritka, mint a fehér holló - mondhatnánk arra az esetre, ha valaki a háztartásában elromlott gépek javításához kihívott szakembertől számlát kér. Ugyanezt elmondhatjuk a fodrászról, a kozmetikusról és most már a családorvosról is, ha épp az otthonunkban keres minket: a "vizitdíjért" tőle sem fogunk számlát kérni.

A kormány elszánt, hogy a gazdaságot "kifehérítse". Duplázódott a számlaadás elmulasztásáért kivethető bírság összege, és minden korábbinál intenzívebb ellenőrzések folynak az illegális foglalkoztatási viszonyok feltárására is. A munkaügyi felügyelők is bekerültek abba a körbe, ahol célprémiumot tűznek ki az eredményesebb munka érdekében. A gyakoribb ellenőrzések, a szankciók szigorítása ellenére azonban a leginkább fertőzött területeken a felügyelők még ma is szinte biztosra vehetik, hogy találkoznak feketemunkással.

A munkaügyi főfelügyelőség adatai szerint az idén szeptemberig 51 ezer feketemunkást értek tetten, több mint a dupláját, mint egy évvel korábban. Talán már nem is meglepő, hogy továbbra is az építőipar vezet a feketelistán: az összes feketemunkás harmadát ezen a területen találták az ellenőrök. Számuk eléri a 16 és fél ezret. Az építőmunkásokat a feldolgozóiparban foglalkoztatottak követik, akik közül csaknem négyezerről derítették ki, hogy szabálytalanul vállalnak munkát. A nyomozást, biztonsági tevékenységet végző cégeknél 2411, a vendéglátásban 1527 dolgozó nem volt bejelentve.

A nagy multinacionális cégekre általában nem jellemző, hogy feketemunkásokat alkalmaznak. Ezért is váltott ki nagy visszhangot a közelmúltban a dunaújvárosi Hankook-gyár esete, ahol a komplex munkaügyi ellenőrzés során nyolcmillió forint bírságot róttak ki a szabálytalanságok miatt, 32 koreai dolgozó munkavállalói engedély nélküli foglalkoztatásáért pedig csaknem 17 millió forint megfizetésére kötelezték a céget. A feketemunkán tetten értek ráadásul felsőfokú végzettségű, többdiplomás és a kutatás-fejlesztés területén foglalkoztatott szakemberek.

Biztató hírek csak a szexiparból érkeztek: a prostitúció kifehérítése jegyében pályázott és nyert 15 millió forintot a napokban a Magyar Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete, melynek felhasználásával az örömlányok egyéni vállalkozókként adófizető állampolgárokká válhatnak.

A fehérítő eszköz: az alkalmi munkavállalói könyv
A fehérítő eszköz: az alkalmi munkavállalói könyv
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.