A Magosz tiszta földkereskedelmet követel

A Magosz a jövőben mindent megtesz azért, hogy az állami földek eladása törvényes legyen, ha szabálytalanságot tapasztal, akkor azonnal feljelentést tesz, és nyilvánosságra hozza az ügyet.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) a jövőben résen lesz, nehogy a kormánypárti köztisztviselők saját klientúrájuknak játsszák át az értékesítésre váró állami tulajdonban lévő földeket - jelentette be Budai Gyula szövetségi igazgató. Közölte: a Magosz nyomatékosan megkéri a kormánypárti önkormányzatokat és polgármestereket, hogy "húzzanak el az állami földektől".

A rendkívüli sajtótájékoztatót azért hívták össze, mert Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter egy hétfői sajtónyilatkozatában kifejtette, hogy a földtörvény módosítása után milyen lehetőségeket lát a szaktárca a termőföld társasági tulajdonba adására. (Az állattenyésztéssel foglalkozó hazai jogi személyek vehetnének földet a következő években. A belföldi jogi személyek tulajdonosai, tagjai és alkalmazottai vehetnének - magánszemélyként - területeket. A földtörvényben rögzített húszéves mai maximális haszonbérleti időt 40-50 esztendőre növelnék.) Budai Gyula úgy véli, hogy miközben ötpárti és szakmai egyeztetés folyik a termőföld-törvénykezésről, ezt kellene folytatni, s nem a kormánypárti többségű parlamentben egyoldalúan dönteni 1,5 millió hektár sorsáról.

Az igazgató bejelentette azt is, hogy már most is, amikor még nem változott meg a törvény, sok szabálytalanságról szereznek tudomást. Ezentúl minden olyan esetet nyilvánosságra hoznak, ahol törvénytelenséget tapasztalnak. Tegnap egy balkány-nagykállói esetet ismertetett. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) összesen 120 hektáros egyfordulós földértékesítési pályázatot hirdetett meg, amelyen nem négy közösen pályázó balkányi lakos vételi ajánlatát fogadták el, hanem egy másik településen élő idős asszonyét, aki történetesen a szocialista polgármester édesanyja. Emellett a nyertes pályázatot a jegyző nem függesztette ki az önkormányzat hirdetőtáblájára sem. Ugyanakkor a helyben lakó pályázók vállalták, hogy a 61 millió forintos vételárat ők is megfizetik. A gazdák és a Magosz visszaélést sejt az ügy mögött, ezért az NFA elnökénél fellebbeztek, s Gráf József minisztertől az ügyben belső vizsgálatot kértek.

A határozat elleni fellebbezés szeptember 18-án megérkezett az NFA elnökéhez, aki azonnali vizsgálatot rendelt el a kérdéses ügyben - mondta az MTI-nek Dékány András, az agrártárca szóvivője. Az NFA a jogszabályok adta keretek között bírálja el az állami földek megvételére érkező pályázatokat, és politikai hovatartozásról nem vezet nyilvántartást. A vizsgálat eddigi eredménye azt mutatja, hogy nem történt visszaélés. Ám amennyiben a fellebbezést benyújtók igazolni tudják, hogy a határozatot mégsem függesztették ki az önkormányzat hirdetőtábláján, úgy új eljárást kell lefolytatni.

Budai Gyula elmondta: egy másik, bábolnai ügyben már a gazdák szempontjából kedvező döntést hozott a feljelentés. Egy négyhektáros területre kiírt pályázatot egy gazdálkodó nyert meg, de ugyanerre a területre az önkormányzat is pályázott, mert ipari parkot szánt ide. Mégis sikerült elérni, hogy a terület a gazdálkodóé legyen. Igaz, tette hozzá az igazgató, az önkormányzat még kisajátíthatja a telket. Most Szendrőn vizsgálódnak, ugyanis a bábolnai gazdaság szendrői birtokához tartozó 6100 hektáros területet annak ellenére újra egyben írták ki, hogy a Magosz és más gazdaszervezetek is nyomatékosan kérték: 50-100 hektáros egységekben szerezhessenek tulajdont családi vállalkozások.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.