Nyilvánosságra hozzák a titkosított olaj-dokumentumok egy részét

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) elvégezte a szolgálatoknál lévő  olajügyi iratok minősítésének átvizsgálását, és számos dokumentumot  nyilvánosságra hozott internetes oldalán - közölte Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter  kedden az MTI-vel.


Az NBH internetes oldalán húsz dokumentum található, van köztük olyan, amelyet eredetileg 2078-ig titkosítottak. Az  anyagokból minden személyes adatot kihúztak.

A miniszter tájékoztatása szerint a Rendvédelmi Szervek Védelmi  Szolgálata is elkészült az újbóli felülvizsgálattal, a Vám- és  Pénzügyőrség pedig a Pénzügyminisztérium jóváhagyására vár a  feloldandó anyagok ügyében. Az olajügyek iratait vizsgáló  munkacsoport október 5-én tartja következő ülését, akkor további  részletek is kiderülnek az ügyről.

Szilvásy György szeptember elején kérte az egykori  Pallag-bizottság minősítetett anyagainak újbóli felülvizsgálatát az  érintett szervezetektől, mivel a több mint 35 ezer oldalas anyag  nagy részét a titokgazdák az első áttekintés után nem hoznák  nyilvánosságra. Az olajügyek iratait vizsgáló munkacsoport  szeptember végig kapott határidőt az újabb átvizsgálására.

A tárca nélküli miniszter szeptember elején arról beszélt, hogy  a Nemzetbiztonsági Hivatalnál lévő 120 lap túlnyomó többségénél a  titkosítás feloldását javasolják az illetékesek, a Rendvédelmi  Szervek Védelmi Szolgálatánál a nagyjából ötezer lapból majdnem 1300  minősített maradna, a Vám- és Pénzügyőrség pedig semmit nem hozna nyilvánosságra a náluk megtalálható 2700 lapból.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.