A földek elosztását kifogásolja a Magosz

Egy 120 hektáros területet annak ellenére, hogy a helyben lakók elsőbbséget élveznek, nem a helyben lakók kaptak meg, hanem a város szocialista polgármesterének 74 éves édesanyja - mondta a Magosz képviselője.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szövetségi igazgatója, Budai Gyula, mint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ellenőrző bizottságának tagja vizsgálatot kezdeményezett a múlt héten az NFA-nál egy állami földértékesítéssel összefüggő ügyben – jelentette be a vizsgálatot kezdeményező Magosz tisztségviselő.

A Magosz szövetségi igazgatója közölte: a vizsgálatot azért kérte az NFA-tól, mert Balkány városában nem a jogszabályoknak megfelelően bírálták el az állami földre beadott pályázatokat.

Egy 120 hektáros területet annak ellenére, hogy a helyben lakók elsőbbséget élveznek, nem a helyben lakók kaptak meg, hanem a város szocialista polgármesterének 74 éves édesanyja - mondta Budai Gyula.

A Magosz ezt azért kifogásolja, mert a pályázatot elnyert nyugdíjas nem helyben lakik, hanem Biri községben. Emellett a nyertes pályázatot a jegyző nem függesztette ki az önkormányzat hirdetőtáblájára sem.

Ugyanakkor a helyben lakó pályázók vállalták, hogy a 61 millió forintos vételárat ők is megfizetik.

A Magosz szövetségi igazgatója beszélt arról is, hogy Bábolnán egy 4 hektáros területet a helyi önkormányzat kívánt megszerezni ipari park céljára, ám egy helyben lakó vállalkozó nyerte el pályázaton a vételi jogot. A polgármester tudatta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a terület az önkormányzat tulajdonába kerüljön. Esetleg hajlandó a szóban forgó terület kisajátítására is.

Budai Gyula aláhúzta: a Magosz továbbra sem pártolja, hogy belföldi jogi személyek földhöz juthassanak. Ezzel arra a sajtóban megjelent információra utalt, amelyben az agrártárca vezetője szorgalmazta, hogy az állattartó telepekkel rendelkező cégek takarmányszükségletük kielégítésére földet szerezhessenek.

Budai Gyula közölte: a Magosz megkéri a kormánypárti önkormányzatokat és polgármestereket, hogy "húzzanak el az állami földektől", mert az agrárképviselet a továbbiakban "árgus szemekkel figyeli a folyamatokat".

Hozzátette: az Alkotmánybíróság legutóbbi határozatában, amelyet néhány napja tett közzé, leszögezi, hogy nem tekinthető értesítésnek az önkormányzat hirdetőtábláján kifüggesztett hirdetmény, hanem a nyertes kilétéről a veszteseket is írásban kell értesíteni.

Dékány András, a Födművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője erre úgy reagált, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a balkányi ügyben a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet jogszerűen járt el, ugyanis a pályázathoz szükséges okiratok rendben voltak és a jegyzői hivatal is visszaigazolta a határozat kifüggesztését.

A határozat elleni fellebbezés szeptember 18-án megérkezett az NFA elnökéhez, aki azonnali vizsgálatot rendelt el a kérdéses ügyben. A vizsgálat eddigi eredménye eddig azt mutatja, hogy nem történt visszaélés. Ám amennyiben a fellebbezést benyújtók igazolni tudják, hogy a határozatot mégsem függesztették ki az önkormányzat hirdetőtábláján úgy új eljárást kell lefolytatni - tájékozatott az FVM szóvivője.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.