Bajnai garanciát adott

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter tegnap kijelentette: garanciát vállal arra, hogy az uniós pénzek elosztása során nem érvényesülhetnek "maffiamódszerek".

Kisebb botránnyal indult az uniós pénzek ellenőrzését felügyelő parlamenti eseti bizottság tegnapi ülése, amelyen Bajnai Gordon miniszter meghallgatását tervezték. A rendkívüli ülést Pelczné Gáll Ildikó, a testület fideszes elnöke hívta össze az "EU-pénzekkel kapcsolatban felmerült visszaélések tisztázására", s a képviselők között kirobbant éles politikai vita után szintén ő döntött az ülés felfüggesztéséről, a meghallgatás délutánra halasztásáról. Pelczné az újbóli összehívást azzal indokolta, hogy a tagoknak addig alkalmuk lesz megismerni a három tanácsadó hálózat felszámolását is tartalmazó határozati javaslatot. Azt is közölte, hogy az ülésen nem kívánnak foglalkozni az "előkerült videoanyaggal", mert ez az ügyészség feladata. Az elnök ugyanakkor kijelentette: úgy ítélik meg, hogy az uniós támogatások igénylésének, felhasználásának a rendszere nem megnyugtató, a három regionális tanácsadó hálózat léte lehetőséget teremt a korrupcióra és a visszaélésekre. A rendszer átláthatatlan, s nem szerencsés, ha politikusok döntenek az uniós forrásokról. Pártpolitikai delegáltak helyett köztisztviselőket szeretnének döntéshozatali pozícióban látni.

A szocialista Varjú László visszautasította Pelczné szavait, és a korábban tett nyilatkozatai miatt lemondásra szólította fel. Több MSZP-s képviselő sérelmezte, hogy a határozati javaslatot helyben osztották ki. Erre a fideszes Nógrádi Zoltán kissé gyanúsnak mondta, hogy a szocialisták "obstruálják" az ügy rendbetételét, ami szerinte "majdnem egyenlő a politikai bűnrészességgel".

A délután folytatódó tanácskozáson Bajnai Gordon kijelentette: vállalja a politikai felelősséget és a garanciát arra vonatkozóan, hogy az irányítása alatt működő rendszerben nincsenek maffiamódszerek vagy előre leosztott kvóták. A miniszter azt mondta: a rendészeti miniszter sem tudja garantálni, hogy nem lesz több rablás és lopás, így erre ő sem képes, azt azonban igen, hogy minden lehetséges eszközzel megpróbálja szigorítani az ellenőrzéseket, és ha bárki esetében jogsértésre derül fény, akkor azt "a börtönig üldözöm".

Weiszenberger-ügy: feljelentéskiegészítés

Feljelentéskiegészítést rendelt el hétfőn Weiszenberger László ügyében a Fővárosi Főügyészség. Weiszenberget még a múlt héten jelentette fel az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium. A feljelentéskiegészítés lényegében egy olyan nyomozás, amelynek keretében a rendőrség bizonyítékokat gyűjthet be, s a potenciális gyanúsítotton - ez esetben Weiszenberger Lászlón kívül - bárkit kihallgathat. Eközben Weiszenberger Lászlót és Zuschlag Jánost kizárták a kiskunhalasi önkormányzat szocialista frakciójából. (F. Gy. A.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.