Karácsonyi ajándéknak szánja az EU Schengent

Az Európai Unió a tervezettnél két héttel korábban meg akarja szüntetni az ellenőrzést a schengeni zóna régi és új tagállamainak határain - közölte Rui Pereira, a soros EU-elnök Portugália belügyminisztere hétfőn. Az EU bel- és igazságügy-miniszteri tanácsának nevében Pereira kijelentette: bízik abban, hogy az övezet kilenc új tagállama már karácsony előtt csatlakozhat a rendszerhez.

"Minden felülvizsgálat azt bizonyítja, hogy még az év vége előtt meg tudjuk szüntetni a határokat. Ennek tehát karácsony hetében meg kell történnie" - mondta Pereira hétfőn Lisszabonban. A miniszterek korábban 2008. január 1-jét jelölték ki a szárazföldi és a tengeri határok megnyitásának céldátumául. A légi utazásokat illetően a már kibővített schengeni zónán belül tavasszal, az új menetrend életbe lépésekor kell megszűnnie az ellenőrzésnek.

Franco Frattini, az Európai Bizottság bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó alelnöke megerősítette, hogy a schengeni zónához csatlakozó kilenc új ország - a balti köztársaságok, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Szlovénia és Málta - minden vizsgálat tanúsága szerint jól végzi az ellenőrzéseket az új schengeni határokon. "Mindeddig pozitívak voltak az eredmények" - mondta Frattini.

A határoktól mentes schengeni övezetnek jelenleg az unió 13 tagállama, valamint Norvégia és Izland a tagja. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.