Magyarország BT-tagságra pályázik

Göncz Kinga szerint minden térség stabilitása miatt fontos az ENSZ új kisebbségi fóruma.

Magyarország 2012-2013-ra megpályázza az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik nem állandó helyét - nyilatkozta a Népszabadságnak Göncz Kinga. A hivatalos bejelentést a külügyminiszter New Yorkban, a világszervezet közgyűlésének plenáris ülésén lapzárta után elhangzott beszéde tartalmazta.Hazánk BT-tagságáról régiónk országai döntenek, és lesznek vetélytársak is. Magyarország utoljára 1992-1993-ban volt BT-tag, és Göncz Kinga szerint a 2011 első fél évében esedékes magyar EU-elnökség is erősíti az esélyeinket.

Az egy hete New Yorkban tartózkodó külügyminiszter tegnap délelőtt már a huszadik kétoldalú találkozónál tartott, és a telefoninterjú után török és szingapúri kollégájával volt megbeszélése. Előzőleg felszólalt az Üzletemberek a nemzetközi megértésért nevű szervezet befektetői konferenciáján, amelynek társelnöke George Pataki, korábbi New York-i kormányzó volt. A rendezvényen magyar érdekeltségű, illetve a hazai befektetési lehetőségek iránt érdeklődő jelentős amerikai cégek vezetői vettek részt.

Göncz Kinga szerint az ENSZ-közgyűlés alaphangulatát a múlt hét elején Mahmud Ahmadinezsad iráni elnök felszólalása határozta meg. Ennek meghallgatása után a külügyminiszter úgy döntött, nem lenne értelme az iráni kérésre tervezett kétoldalú találkozónak. - Az elnök tagadta, hogy egyáltalán létezne az iráni nukleáris probléma, illetve azt állította, hogy az Európai Unió és az USA cionista befolyás alatt áll. Úgy gondoltam, hogy erről nincs mit beszélni - mondta Göncz Kinga, aki felhívta a figyelmet arra, hogy sok területen gyümölcsöző kapcsolat van a két állam között, például 800 iráni diák tanul Magyarországon.

A múlt hét közepén valósággal "berobbant" a hírek közé a békés burmai demonstrációk elleni brutális fellépés. A magyar külügyminiszter szerint fontos és kedvező jel, hogy Kína, amely a térséget saját befolyási övezetének tekinti, hozzájárult az ENSZ különmegbízottjának a helyszínre küldéséhez. Göncz a plenáris ülésen felszólalva is foglalkozni tervezett a burmai helyzettel. A beszéd nemcsak Közép-Európa, hanem valamenynyi térség stabilitása szempontjából fontosnak nevezi az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által létrehozott kisebbségi fórumot.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.