Politikai vihart keltett a mikrofonbotrány Móron

Hivatalvesztés várhat Tanárki Gáborra, Mór jegyzőjére egy telekügylet miatt. Az eset legújabb fejleménye: kettészakadt az eddig a Fidesszel közös frakcióban működő Mór Város Jövőjéért Egyesület.

Lapunkban korábban beszámoltunk már arról, hogy a móri képviselő-testület augusztusi ülésének egyik szünetében Fenyves Péter fideszes polgármester és Tanárki Gábor jegyző arról beszélgetett, hogyan hátráljanak ki egy jogellenesen értékesített, majd visszavásárolt földterület miatti vizsgálatból. Mivel a polgármester mikrofonja véletlenül bekapcsolva maradt, így beszélgetésük utóbb nyilvánosságra került.

A vitatott telekügylet lényege, hogy az önkormányzat május végén pályáztatás nélkül, több jogszabályt is megsértve értékesített egy tízhektáros szántót 622 ezer forintért az egyik helyi vállalkozó fiának, miközben egy másik vevő - nem hivatalosan - kétmillió forintot ajánlott a területért. A jogsértő döntésre Dévai Péter, a Szövetség Mór Városáért Egyesület egyedüli önkormányzati képviselője hívta fel a hatóságok figyelmét: jelenleg is folyik az ügyészségi vizsgálat hűtlen kezelés gyanúja miatt.

Az ügy politikai hullámai azonban csak az elmúlt napokban csaptak igazán magasra. Tegnap például kettészakadt a Fidesszel eddig frakciószövetségben működő Mór Város Jövőjéért Egyesület (MVJE), amely hat tagot delegál a 18 fős - az egyesület tagjain kívül kilenc fideszes és két szocialista képviselővel, valamint Dévai Péterrel működő - önkormányzatba. Hárman - arra hivatkozva, hogy a civil szervezet vezetői újabban nem a város érdekében politizálnak - kiléptek az egyesületből, és függetlenként folytatják a munkájukat. A másik három képviselő viszont tegnap bejelentette: megszűnt a szövetség a Fidesz-frakcióval. Brichter Józsefné, a csonkán maradt MVJE-frakció vezetője más okokat is felsorolt a szakítás indokaként. Így például azt rótta fel a település vezetőinek, hogy a móri városi tévében az elmúlt napokban a fideszes polgármesteren kívül nem adtak megszólalási lehetőséget egyetlen városatyának sem. Brichter Józsefné azt is kifogásolta, hogy a képviselők nem kaptak tájékoztatást sem a botrányos telekügyletről, sem az ügyészségi vizsgálatról.

Információink szerint a telekügy következményei közé tartozik az is, hogy a hamarosan megtartandó rendkívüli testületi ülésen - a botrányos telekügylet miatt - felállítják székéből a móri jegyzőt. Fenyves Péter ezzel kapcsolatban kérdésünkre válaszolva annyit mondott: a jogsértő döntésért a jegyző a felelős, aki az ügy súlyához mérhető következményekkel számolhat. A polgármester hozzátette: soha nem gyakorolt nyomást a helyi tévé vezetőire, így ők szabadon dönthetnek arról, mikor adnak megszólalási lehetőséget a képviselőknek.

Suplicz Zsolt, a Mór Városi Televízió Kht. ügyvezetője hétfőn kiadott közleményében kifejtette: a mikrofonbotrány kirobbanása után egyszerre tíz városatya is jelentkezett a tévénél, hogy az üggyel kapcsolatban kifejtse véleményét, márpedig a szűkös műsoridő miatt csak az október nyolcadiki adásban tudnak egyszerre mindannyiuknak megszólalási lehetőséget adni.

Dévai Péter, az ominózus telek és a sajtó árnyéka
Dévai Péter, az ominózus telek és a sajtó árnyéka
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.