Lamperth: differenciált családi pótlék, emelkedő nyugdíjak

Jövőre differenciáltan emelkedik a családi pótlék, a nyugdíjak 4,9 százalékkal nőnek - jelentette be Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.

A kormány 2008-ban családtámogatásra harmincmilliárd forinttal többet fordít, mint az idén, míg a három- és többgyermekes, illetve az egyszülős családok családi pótléka az inflációt meghaladó mértékben emelkedik - közölte a szakminiszter. A kormány a jövő évi költségvetést 4,5 százalékos infláció mellett tervezi. A miniszter elmondta: a családtámogatásokra fordított összeg emelése minden családtípusban biztosítja az ellátás értékének megőrzését, ez az egygyermekes családoknál havi 500 forint, kétgyermekes családoknál havi 600 forint emelést jelent gyermekenként.

A differenciált emelést Lamperth Mónika azzal indokolta, hogy a három- és többgyermekes, illetve az egyszülős családoknál a szegénységi kockázat magasabb. Mint mondta, a háromgyermekes család esetében a családi pótlék 14900 forintról 16 ezer forintra nő, ami 7,4 százalékos emelést jelent. Hozzátette: a három gyermekét egyedül nevelő szülő gyermekenként havonta 17 ezer forint családi pótlékot kap, azaz az ellátás összege 6,9 százalékkal emelkedik.

Lamperth Mónika azt mondta: az egygyermekes egyedülálló szülő családi pótléka 12700 forintról 13700 forintra nő, míg a kétgyermekes egyedülálló szülő gyermekenként havi ezer forinttal kaphat többet, azaz 14800 forintra nő a juttatása. A szociális miniszter közölte: az anyasági támogatás 61 ezer forintról 64035 forintra, a gyes és a gyet 27130 forintról 28460 forintra nő havonta. Elmondta: a keresettől függő gyermekgondozási díj maximum összege 2008-ban 96600 forint lesz.

Lamperth Mónika bejelentette azt is, hogy 2008 januárjában 4,9 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Ez azt jelenti - folytatta - , hogy közel 2,8 millió nyugdíjas havonta átlagosan 3600 forint emelést kap. Megjegyezte: ez az emelés a nyugdíjak vásárlóértékének szerény növekedését biztosítja. A miniszter elmondta: a nyugdíjminimum 28460 forint lesz. Jövőre folytatódik a nyugdíjkorrekciós program, és kifizetik a 13. havi nyugdíjat - fűzte hozzá.

Mátrai Márta (Fidesz) elmondta: a kormány 2006-ban 100-120 ezer forintot vett el a magyar családoktól, az idén a nagycsaládosok jártak a legrosszabbul. Magyarországon a szociálliberális kormány szociális válságot idézett elő - jelentette ki. Mint mondta, a miniszter által bejelentett intézkedések nem biztatóak a magyar emberek számára. Emlékeztetett rá: a kormány úgy emelte duplájára a családi pótlékot, hogy összevonta a gyermekvédelmi támogatással, és mindenki megkapta, de az arra rászoruló családok nem kaptak többet.

Az SZDSZ-es Béki Gabriella, egyetértve a differenciált családi pótlékkal, azt mondta: az anyasági támogatás és a gyes összege tarthatatlanul alacsony. A munkából esik ki az az anya, aki gyermeket vállal, és a gyes a minimálbérnek (69.000 forint) alig negyven százaléka - mutatott rá. Harrach Péter (KDNP) azt mondta: egyetértenek a családi pótlék differenciált emelésével, de felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi kormány leépítette azt a sokszínű családtámogatási rendszert, amit a Fidesz-kormány hozott létre. Hozzátette: ismét beterjesztik a Háznak a családi adózásról szóló törvényjavaslatot.

Herényi Károly (MDF) is egyetértett azzal, hogy jobban érvényesüljön a rászorultsági elv a családtámogatási rendszerben. Véleménye szerint a gyermekvállalásra való ösztönzés nemcsak anyagi juttatások függvénye. Korózs Lajos (MSZP) visszautasította Mátrai Márta felszólalását, és emlékeztetett rá, hogy a Fidesz-kormány 19 ezer forintot vett el a nyugdíjasoktól, és indokolatlanul csökkentette a társadalombiztosítási járulékokat. Úgy vélte, hogy az adókedvezményt a családok nagy része nem tudta igénybe venni.

A napirend előtti felszólalások előtt tette le képviselői esküjét az SZDSZ-es Velkey Gábor, aki Kis Zoltánt váltja a parlamentben. Napirend előtt felolvasták Sólyom László köztársasági elnök átiratát, amelyben arról tájékoztatta az Országgyűlést, hogy felmentette államtitkári posztjáról Kondorosi Ferencet és október 1-i hatállyal Juhász Gábort nevezte ki az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkárává, Kincses Gyulát pedig az Egészségügyi Minisztérium államtitkárává nevezte ki.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.