Zéró tolerancia a zöldbűnözéssel szemben

Megerősítette és kibővítette együttműködési megállapodását a zöldbűnözés visszaszorításában a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság.

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter és Bencze József országos rendőrfőkapitány hétfőn írta alá az együttműködési megállapodást, amely alapján - a várakozások szerint - jelentősen csökkenthető a környezetszennyezéssel kapcsolatos bűncselekmények száma.

A környezetvédelmi minisztérium és a rendőrség 1994 óta együttműködik a zöldbűnözés visszaszorításában. Fodor Gábor hozzátette: az elmúlt években olyan jelenségekkel kellett szembesülniük, ami miatt úgy látják, érdemes az együttműködést új tartalmakkal megtölteni. Mint mondta, a tárca törekvése a zöldbűnözéssel szembeni zéró tolerancia.

Megjegyezte: a most aláírt megállapodásban nagy hangsúlyt kap a zöldkommandó akciósorozat folytatása a rendőrséggel együttműködve. Kiemelt szerepet kap a hulladékká vált gépjárművek illegális bontóinak felderítése, valamint a színesfém- és hulladék-kereskedelem fokozottabb ellenőrzése.

A rendőrség a jövőben közös járőr- és akciószolgálatot szervez a természetvédelmi őrszolgálattal. Együttműködnek a természetvédelmi területeken elharapózott jogsértések felderítésében is; példaként említette a természetvédelmi területeken elszaporodó quadozás és krosszmotorozás elleni fellépést.

Bencze József országos rendőrfőkapitány megjegyezte: már az idén egynapos továbbképzést szerveznek a természetvédelmi és bűnügyi szakembereknek a közös feladatokról. Az együttműködés új elemeként említette a régészeti örökségvédelemben való közös munkát.

A megállapodás értelmében a rendőrség és a környezetvédelmi szervek a jövőben haladéktalanul kicserélik információikat az egymás hatáskörébe tartozó eseményekről, a környezetvédelmi tárca pedig biztosítja az adatbázisához való hozzáférést. Az együttes munkát a felek a jövőben évente értékelik.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.