Csáky: "Ugyan miről tárgyalna most Szlovákiában Szili Katalin?"

Ugyan miről tárgyalna most Szlovákiában Szili Katalin azok után, hogy a szlovák parlament házelnöke a Benes-dekrétumok újraszentesítése kapcsán elfogadhatatlan magatartást tanúsított - kérdezte Csáky Pál a Hospodárske Noviny című szlovák gazdasági napilapban hétfőn megjelent interjújában.

Csáky arra utalt, hogy magyar Országgyűlés elnöke a háború után a csehszlovákiai németek és magyarok jog- és vagyonfosztottságát lehetővé tevő Benes-dekrétumok sérthetetlenségének pozsonyi parlamenti deklarálása után lemondta erre a hétre tervezett szlovákiai programját.

A lap azt firtatta, vajon a magyar-szlovák megbékélési indítvány határozott szlovák elutasítása után maradt-e esély a Csáky vezette Magyar Koalíció Pártja (MKP) által javasolt kölcsönös bocsánatkérésre. "Ugyan melyik térfélen van a hiba", ha egyszer a magyar Országgyűlés minden pártja egyhangúlag azonosult a kölcsönös gesztus szándékával, a szlovák fél pedig egyhangúlag és határozottan elutasította, hogy bármilyen sérelmekért is megbánást tanúsítson.

"Hadd kérdezzem meg akkor én: mit akarnak a szlovák politikai pártok, mit akar a szlovák kormány, mit akar a miniszterelnöke, aki helyteleníthető módon támad engem és a Magyar Koalíció Pártját", miközben nyilvánvalóan arra összpontosít, hogy "elterelje a figyelmet arról, hogy Európához nem csatlakozó kormánykoalíciót hozott létre és képtelen féken tartani Ján Slotát" - vetette fel az MKP elnöke.

Csáky úgy látja: a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) "nem csak bennünket provokál, hanem az egész (szlovák) parlamentet", és láthatóan "tolja maga előtt" Fico (miniszterelnök) vezető kormánypártját, a Smer-Szociáldemokráciát, nemkülönben a másik koalíciós partnert, a Vladimír Meciar nevével jegyzett Néppártot (HZDS).

Csáky szerint Slota pártja ma már ott tart, hogy Fico pártjának "parancsol, s bármilyen furcsa, a kormányfő személyes barátjaként és koalíciós partnerként is kész megtartani" Slotát. Ez a valódi probléma, nem pedig az MKP aktivitása. "Gondolja, hogy ez majd Európa részéről megértésre talál?" - kérdezett vissza Csáky, aki szerint a Szlovákiában uralkodó állapotok "nem szlovák-magyar, hanem szlovák-európai problémaként" értelmezendők.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.