"Costa Rica nem eladó!"

Több mint százezer ember tüntetett vasárnap Costa Ricában az ellen, hogy a közép-amerikai ország szabadkereskedelmi megállapodást kössön az Egyesült Államokkal.

"Costa Rica nem eladó", "Nem a szabadkereskedelmi szerződésre" - hirdették a főváros legnagyobb sugárútján végigvonuló tiltakozók. Néhányan hamis dollárbankjegyeket osztogattak George Bush amerikai elnök képmását formázó maszkkal az arcukon.

A közép-amerikai országok közül egyedül Costa Rica nem részese a térségbeli szabadkereskedelmi egyezménynek, a CAFTA-nak. A csatlakozásról október 7-én népszavazást tartanak.

Oscar Arias elnök és egyes gazdasági szereplők azzal kampányolnak az egyezmény aláírása mellett, hogy annak révén lehetőség nyílik rá, hogy újabb befektetéseket csalogassanak Costa Ricába, és munkahelyeket teremtsenek. Az egyezmény elutasítása "kollektív öngyilkossággal" érne fel - jelentette ki az államfő. Az ellenzők szerint ugyanakkor az övezethez való csatlakozás után olcsó élelmiszerek áraszthatják el az országot, munkahelyek szűnhetnek meg és Costa Rica szuverenitása is csorbulna.

Felmérések szerint jelenleg enyhe fölényben vannak a szabadkereskedelmi megállapodáshoz való csatlakozást pártolók az azt elutasítókhoz képest. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.