Zuschlag és Guevara árnyékában

A Zuschlag-ügy vesztesei a fiatal politikusokat tömörítő ifjúsági szervezetek is, ezen belül elsősorban a Fiatal Baloldal. Varga László országgyűlési képviselő, a FIB elnöke szerint a szocialisták ifjúsági szervezete nem tud mit kezdeni Zuschlag János és Che Guevara árnyékával.

- Nehéz megélni azt, ami a Zuschlag-ügy óta történik. Káros ez nemcsak a FIB-nek, de az MSZP-nek is. Szomorú, hogy sokakat nem is érdekel a valós háttér, az események, csakis pártpolitikai célokra használják az ügyet. Egy biztos: a Fiatal Baloldal sem szervezeti, sem személyi kapcsolataiban nem érintett a Zuschlag-ügyben - nyilatkozta lapunknak Varga László, az MSZP országgyűlési képviselője, a Fiatal Baloldal (FIB) elnöke. A Népszabadság kérdésére válaszolva a politikus hangsúlyozta, hogy Zuschlag János a holokauszttal való otromba viccelődése óta nem tagja a FIB-nek, de azért testes árnyékot vet a szervezetre.

Amikor 2002-ben az Ifjú Szocialisták (Zuschlag) és a Fiatal Baloldal (Ujhelyi István) az MSZP felső vezetésének nyomására egyesült, az így megalakuló szervezet első elnökhelyettese Zuschlag János lett. "Ha azt kérdezik: mennyi hasznot hozott az egyesülés, akkor azt tudom mondani, hogy túl sokat nem. Én 2006 júliusában vettem át a FIB irányítását, azóta sikerült együttműködési megállapodást kötnünk az MSZP-vel. Ennek értelmében a programjaink költségeinek bizonyos részét a párt állja. A gazdálkodásunk átlátható, nyomon követhető, mutyinak nincs helye" - fogalmazott Varga László. A FIB első embere állítja, hogy állami támogatást nem kapnak, nem is kérnek.

A FIB elnöke elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben a pártok ifjúsági szervezetei a parlamenti mandátumok arányában kapjanak állami támogatást, vagy minden parlamenti pártnak csak egy ifjúsági szervezete legyen, amely meghatározott állami támogatásra lenne jogosult. Pénzre ugyanis szükség van. Táboroztatásra, kulturális programokra, kiadványokra. - A FIB által kezdeményezett Che Guevara Magazin is egy számot élt csak meg. Jó szándékú emberek rakták össze a bemutató számot, a következőkre azonban már nem futotta. Hozzá kell tennem, hogy az MSZP-vel kötött megállapodásunkba már nem került bele a Che Magazin támogatása. Feltehetően a politikai támadásoknak is volt erre némi hatása - mondta a FIB elnöke. Varga László szerint a FIB egyszerre tölt be politikai és "ifjúsági-szakszervezeti" funkciót is.

A Fiatal Baloldal taglétszáma meghaladja a négyezer főt; a legutóbbi nyári, tatai táborban több mint ezren vettek részt - mindenki saját költségén. Varga László szerint az MDF ifjúsági szervezetével korrekt és konstruktív a viszony. A Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas és a FIB vezetői inkább megyei és helyi szinten tartanak kapcsolatot. Varga László az SZDSZ ifjúsági tagozatáról azt mondja, hogy az Új Generáció az egyik legkisebb politikai ifjúsági szervezet Magyarországon, "ehhez képest meglepően jól használja ki médialehetőségeit".

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.