Kör e-mail a búcsú után

"Bocsánat uraim, de azt hiszem, itt csalnak..." - ezzel a Rejtő Jenőtől származó idézettel kezdődött az a kör e-mail, amelyet az egykori Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) pályázatelbíráló bizottságának egyik tagja írt hozzá közel állóknak 2004-ben, annak indoklásaként, hogy miért hagyja ott az "ügyet". Az elektronikus levélben a szakértő azokról a visszásságokról értesítette kollégáit, amelyeket a GYISM egyik pályázati eljárása során tapasztalt. Nem mindenki törölte ki az üzenetet, amely most, a történtek fényében felértékelődött. A feladó érdeklődésünkre ma is vállalja minden sorát, a nevét azonban nem adja, nem utolsósorban azért, mert átült az asztal másik felére: gyakran pályázik.

Az e-mail szövege a következő: "Anélkül, hogy elvitatnám a Miniszter Úr - és a megbízásából eljáró minisztériumi munkatársak - döntési jogát, fel szeretném hívni a figyelmet, hogy a szakértői bizottság munkáját döntően befolyásoló, annak függetlenségét sértő, munkáját ellehetetlenítő történések zajlottak le..."

Az e-mailben a továbbiakban kifejti, hogy egy költségvetési szerv felkérésére vett részt az egyik szakértői bizottság munkájában. Ennek üléséről azonban távozott, mert nem értett egyet az eljárások menetével - távolmaradását jegyzőkönyvezték is. "A rendeletben foglaltakkal ellentétben, a szakértői bizottság ülése folyamán a minisztérium munkatársa telefonon tájékoztatta a bizottságot arról, hogy mely pályázatokat tart célszerűnek, és milyen összegben támogatásra javasolni. Ez a javaslat összesen 122 millió 900 ezer forint összeget tett ki. A minisztérium munkatársa arról is tájékoztatta a bizottságot, hogy a felhívásban megjelölt keretösszeget más forrásból megemelik, így korlátozottan, de van lehetőségük a szakértőknek az eredeti javaslataikból pályázatot támogatásra ajánlani" - írja a levél.

A szakértő úgy érezte, hogy mivel a szakértői bizottság függetlensége megszűnt, az ő szakmai munkája ellehetetlenült. Az e-mailben végül közli: előfordult, hogy a bizottság elnöke szünetet rendelt el, és négyszemközti megbeszélésre hívta a tagokat, hogy a minisztérium munkatársának a szakértőkhöz szóló kérését tolmácsolja. Előfordult, hogy a szakmai bizottság által nem támogatott pályázat végül - felsőbb utasításra - komoly pénzekhez, egy-két millió forinthoz jutott.

"Még egyszer hangsúlyozni kívánom: nem vitatom a Miniszter Úr - és a megbízásából eljáró minisztériumi munkatársak - teljes körű döntési jogát! Csupán fel szeretném hívni a figyelmet, hogy döntésüket megalapozottan egy valóban független, valóban minden befolyásolástól mentes szakértői bizottság véleménye alapján alakíthatják ki!"

Lapunk információi szerint a körlevél visszhang nélkül maradt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.