Már a nyomozók vizsgálják a Viking-partraszállást

Igazi gazdasági horrortörténetté vált a Köbal Kft. felszámolása. Eladták a cég ingatlanát, pedig azt a bíróság jogsértőnek ítélte. A felszámolót ugyan leváltották, de a kőbányai telep új tulajdonosát a földhivatal bejegyezte. Most viszont már a nyomozó hatóság igyekszik menteni a menthetőt.

Bárkik akarták is szokatlan módon megszerezni a Köbal Könynyűfémmű Kft. értékes kőbányai ingatlanjait, két év után először a tulajdonosoknak van némi reménye arra, hogy nem úszik el végleg a vagyon.

Biztosítási intézkedést rendelt el a vám- és pénzügyőrség a felszámolás alatt álló Köbal Könnyűfémmű Kft. milliárdos értéket képviselő kőbányai ingatlanaira (ezek a cég központi telepét testesítik meg). A Köbal gyanús körülmények között elrendelt és még furcsább módon zajló felszámolása ügyében csődbűntett gyanúja miatt vizsgálódó vámnyomozók szerint a nyomozás eddigi adatai alapján valószínűsíthető, hogy a felszámolási eljárás során az ingatlanok tulajdonjogi helyzetét alapjaiban befolyásoló törvénysértések történtek. Azaz, korántsem biztos, hogy a felszámoló törvényesen adott túl a Köbal egykori ingatlanain, amelyeket a - bíróság által törvénysértőnek minősített pályázatán nyertes - vevő, a Viking Ingatlanforgalmazó és -hasznosító Zrt. papíron szinte azonnal továbbadott egy offshore cég többségi tulajdonában lévő ingatlanforgalmazó és hasznosító kft.-nek.

Amint arról már többször beszámoltunk, a Köbal Könynyűfémmű Kft. orosz-izraeli tulajdonosainak kálváriája 2005 őszén kezdődött, amikor az Alcaola-Köfém Kft. kifizetetlen számlái miatt felszámolási eljárást kezdeményezett a cég ellen. Ekkor a cég ügyvezetője, Brezóczki Attila éppen betegállományban volt, és felmondásra készült. Betegsége azonban abban nem akadályozta meg, hogy - betegállományából időlegesen visszatérve - írásban lemondjon a felszámolási eljárást elrendelő bírósági határozattal szembeni fellebbezés jogáról. Így a tulajdonosok tudta és beleegyezése nélkül a felszámolást kimondó határozat jogerőre emelkedett.

Ami ezután történt, egy gazdasági kriminek is beillene. A fellebbezés jogáról önként, s a tulajdonosok szerint jogtalanul lemondó Brezóczki Attila négyhavi fizetéssel (több mint 6,8 millió forinttal) távozott a Köbal éléről, de csak két hónapot kellett munkával töltenie. A felszámoló további, összesen hathavi bérének megfelelő összeget (10,3 millió forintot) D kategóriába sorolt követelésként regisztrált.

Ez a 10,3 millió forint követelés később bonyolult tranzakciók és nagyvonalú ajándékozás révén 127 magán- és jogi személy birtokába került. Az "új hitelezők" közül többen a Köbalhoz szerződtetett vagyonvédelmi cég munkatársai.

Ma még csak sejteni lehet, miért és miképpen osztódott 127 részre Brezóczki Attila hathavi, fel nem vett járandósága. A Köbal orosz-izraeli tulajdonosai szerint ez a tranzakció-sorozat is része volt a cég vagyonának megszerzésére indított akciónak. Ők már a felszámolás kezdetét követő hónapokban azt állították, és állítják azóta is: a Köbal telkét valakik olcsón meg akarják szerezni, hogy eladják kínai befektetőknek a megszűnő Négy Tigris piac helyett, vagy irodaházat építsenek rá. Gyanújukat megerősítve látták a felszámoló, Réczey Péter Gyula lapunknak adott írásbeli nyilatkozatában, miszerint a hitelezők a kőbányai telep értékesítését sürgetik.

A felszámoló mindent el is követett, hogy megfeleljen a hitelezők sürgetésének. Olyannyira, hogy - mint arról a felszámolót leváltó bírósági határozat alapján lapunk beszámolt - eközben a bíróság szerint "súlyosan megsértette a csődtörvény rendelkezéseit és a bíróság határozatait". Réczey egy választottbírósági döntéssel akarta felülíratni a felszámolást elrendelő és azt felügyelő bíróság döntését.

Az említett bírósági határozatra hivatkozva a Köbal tulajdonosai feljelentést tettek formailag ismeretlen tettes ellen, lényegében azonban alighanem a Contakt Nord Felszámoló és Vagyonkezelő Kft. nevében eljáró Réczey Péter Gyula felszámoló ellen csődbűntett gyanújával. (Réczey jelenleg nem gyanúsított az ügyben.)

A vámőrség a nyomozás megindítását követően "biztosítási intézkedést" rendelt el a Köbal vagyonára, megakadályozandó, hogy az ingatlanoknak kézen-közön végleg nyomuk vesszen a jogi helyzet tisztázása előtt.

A furcsa módon elrendelt és eddig számos vitatott ügyletet is magában foglaló felszámolás azonban folytatódik, s az új felszámolót is csak a jogerős bírósági döntések és a csődtörvény előírásai kötik.

Információink szerint a vámnyomozók már meghallgattak több hitelezőt a 127 közül, akikhez Brezóczki Attila ki nem fizetett hathavi járandósága került. Ők nem tudtak hitelt érdemlő magyarázatot adni arra, milyen jogcímen tartozott nekik a Köbal. Ez felveti annak a gyanúját, hogy a biztonsági őröknek, valamint néhány más magánszemélynek és cégnek csak azért "juttattak" néhány tízezer forint hitelmorzsát a Brezóczkit illető követelésből, hogy mesterségesen megnöveljék a hitelezők számát annak érdekében, hogy saját hitelezői választmányt alakítsanak, s azon keresztül befolyásolhassák a felszámolás menetét.

A vámőrség még a nyomozás elején tart. Úgy tudjuk, a jogászok eközben azt is vizsgálják, megvan-e a jogalap a Köbal ingatlanaira kötött adásvételi szerződések semmissé nyilvánítására; végül is a felszámolást elrendelő bíróság szerint az időközben menesztett felszámoló törvénysértő eljárással adta el a Köbal ingatlanát a Vikingnek.

A bíróság már kötelezte a földhivatalt az ügyben folyó perek és biztosítási intézkedések feljegyzésére a Köbal tulajdoni lapjára - ezáltal az ingatlan egy ideig eladhatatlanná vált.

Közben a Köbal tulajdonosai feljelentették Brezóczki Attilát is a rendőrségen, gazdasági szervezet vezető tisztségviselőjeként elkövetett visszaélésért. Szerintük ugyanis Brezóczki tudtukon kívül, felhatalmazás nélkül, szabálytalanul mondott le a felszámolási eljárást kimondó határozat elleni fellebbezés jogáról. Feljelentésükben azt állítják: a Brezóczki által 127 természetes és jogi személynek "átadott" D kategóriás követelés döntően olyan személyekhez és cégekhez került, akik, illetve amelyek közvetve vagy közvetlenül kapcsolatban álltak az Indotek Zrt.-vel, amelynek célja a feljelentők szerint a Köbal vagyonának megszerzése. Az Indotek-kapcsolatok egyike Kálmán László, a Köbal volt tulajdonosa, aki több közös cégben is érdekelt Brezóczkival. A fémiparban jó nevű Brezóczkit egykor Kálmán vitte a Köbalhoz ügyvezetőnek.

A felszámolás alatt a cég fölött uralmat már nem gyakorló tulajdonosok véleménye persze csak egy feltételezés. Kérdés, mire jutnak a nyomozók.

Vendégparkoló a Köbál-telep előtt. Jöttek, mentek
Vendégparkoló a Köbál-telep előtt. Jöttek, mentek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.