Életét vesztette az Afrikai Unió számos békefenntartója Dárfúrban

Legalább tíz katona vesztette életét az Afrikai Unió (AU) békefenntartó alakulatának egyik dárfúri támaszpontját ért támadásban - közölte vasárnap a szudáni fővárosban az AU képviselője, aki korábban legkevesebb tizenkét halottról beszélt.

A harcokban további hét katona súlyosan megsebesült és több mint félszázan eltűntek a békefenntartók és a kiszolgáló személyzet tagjai közül. Ez volt a legnagyobb és a legtöbb veszteséggel járó támadás az afrikai békefenntartók ellen a szudáni válságövezetben három éve tartó missziójuk alatt. "A tábort teljesen lerombolták" - mondta Núraddín Mezni, a szudáni AU-csapatok szóvivője.

Tájékoztatása szerint a támadás szombaton napnyugtakor, a ramadán havi böjtöt megtörő esti étkezés kezdetekor indult meg a Dárfúr tartomány déli részén fekvő Haszkanita városban lévő támaszpont ellen. Az összecsapások még tartanak, ezért a veszteségmérleg sem végleges. A szóvivő sem az áldozatok állampolgárságával, sem a tábort megrohanó fegyveresek kilétével kapcsolatban nem akart találgatásokba bocsátkozni.

Az egyik magas rangú AU-békefenntartó tiszt neve elhallgatását kérve úgy nyilatkozott, hogy a Szudáni Felszabadítási Hadsereg (SLA) legkevesebb ezer harcosa ostromolta meg a bázist. "A kormány és a lázadók közötti háború felőrli a középen álló békefenntartókat" - tette hozzá. A felkelők korábban kijelentették, hogy az AU-csapatok nem semlegesek, a kormány oldalán állnak. Az elmúlt néhány évben többször is rajtaütöttek a békefenntartókon.

A hadsereg is a lázadókat tette felelőssé a támadásért, a térségben harcoló lázadószervezet viszont a kormányerőket vádolta meg. "Néhány lázadó rontott rá a haszkanitai AU-egységre" - mondta a hadsereg szóvivője. Az Igazságosság és Egyenlőség Mozgalma (JEM) felkelőcsoport térségbeli parancsnoka azonban kijelentette, hogy a városból négy napja kivonták harcosaikat. "A szudáni fegyveres erők indítottak támadást három irányból Haszkanita ellen" - állította Abdel-Azíz an-Núr Asr parancsnok.

A lázadók berkeiből származó legutóbbi értesülések szerint a JEM-ből kivált és az SLA-val együttműködő fegyveresek rohanták meg a tábort, hogy fegyvereket és járműveket zsákmányoljanak, illetve meghívást csikarjanak ki az október 21-én Líbiában kezdődő béketárgyalásokra.

A 7000 fős, alulfinanszírozott AU-békefenntartó alakulatot 2004 júniusában vezényelték Dárfúrba. Feladatát, hogy vessen véget a négy éve tartó és becslések szerint 200 ezer halottat követelő harcoknak, nem tudta teljesíteni és hamarosan beolvad egy jóval nagyobb elrettentő erőt képviselő, vegyes ENSZ-AU misszióba. A 26 ezer fős, vegyes összetételű békefenntartó erőnek december végéig kell átvennie az ellenőrzést az egész térség felett, első egységei várhatóan már októberben elfoglalják dárfúri állásaikat.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.