Elhunyt Zsivótzky Gyula

Életének 71. évében, súlyos betegség után elhunyt Zsivótzky Gyula olimpiai bajnok kalapácsvető, a Nemzet Sportolója. Erről a Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatta az MTI-t. Zsivótzky Gyulát a MOB saját halottjának tekinti. Temetéséről később történik intézkedés.

Zsivótzky Gyula hetvenedik születésnapját ez év februárjában látszólag jó egészségben ünnepelhette. Alig egy hónap múlva azonban váratlanul kórházba került, rákbetegséget állapítottak meg nála. Heteken, hónapokon át küzdött a gyilkos kórral, a gondos orvosi kezelés és felesége ápolása mellett a legutóbbi időkig bízott felépülésében. Örömet okozott számára, hogy Attila fia, bár tartós sérülése miatt nem tudott megfelelően felkészülni, az oszakai világbajnokságon teljesítette a pekingi olimpia nevezési szintjét.

Zsivótzky Gyula Csermák József Helsinkiben aratott győzelmén felbuzdulva, tizenöt évesen kapott kedvet a kalapácsvetéshez. A nemzetközi porondon 1958-ban a stockholmi Európa-bajnokságon mutatkozott be, s harmadik lett. A római olimpiáról ezüstéremmel tért haza. Következő, Európa-bajnoki szereplése alkalmával, 1962-ben Belgrádban már a kontinens legjobbja volt. Komoly reményekkel készült a tokiói olimpiára, ám súlyos gyomorműtéten esett át, 200 napot töltött kórházban, tizenhét kilót veszített testsúlyából. Fantasztikus akaraterejének köszönhetően azonban hat hónappal később, már a dobókörbe lépett az olimpián. Újabb ezüstérme a zavaró körülmények ellenére csalódást jelentett számára. A harmadik olimpiai részvétele során Mexikóban teljesült álma, olimpiai bajnok lett. Negyedik olimpiai indulása során Münchenben már leszorult a dobogóról, ötödik lett. Tizenhárom magyar bajnokság, két világ- és kilenc országos rekord fémjelzi pályafutását.

A közéletben is szerepet vállaló bajnokot a hazai szövetség az évszázad magyar atlétájává választotta, a nemzetközi szövetség pedig az elmúlt száz esztendő legjobb száz versenyzője közé sorolta. 2004-ben a Nemzet Sportolója lett. A magyar szövetség alelnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének tagja, a Hagyományőrző Bizottság vezetője, a Mező Ferenc Közalapítvány kuratóriumának elnöke volt. Becsületességével, segítőkészségével, szolidaritásával, példásan sportszerű magatartásával a magyar sportélet kiemelkedő személyiségeinek egyikévé, a fiatalok igazi példaképévé vált.

Felesége, Komka Magdolna, magasugró bajnoknő két olimpián vett részt, hat alkalommal javította meg az országos rekordot. Idősebb fia, Gyula ifjúsági Európa-bajnok labdarúgó, az UTE bajnokcsapatának tagja volt, jelenleg utánpótlás-korú fiatalokkal foglalkozik. Attila fia kiváló tízpróbázó, a helsinki világbajnokságon bronzérmet, Göteborgban az Eb-n ezüstérmet szerzett, az athéni játékokon hatodik helyen végzett. Az utóbbi másfél esztendőben édesapja irányította edzéseit.

"Pótolhatatlan veszteség érte a magyar atlétikát" - mondta az MTI-nek Rábold Gusztáv, a MASZ elnöke. "Zsivótzky Gyula méltán lett az évszázad atlétája egész életpályája alapján. Nem sokszor születik ilyen képességű ember, az elmúlt 110 évben legalábbis rajta kívül erre nem volt példa, s sejtésem szerint a következő 110 évben sem lesz. Nemcsak versenyzőként, hanem sportvezetőként is rengeteget tett a magyar atlétikáért."

Kamuti Jenő, a MOB főtitkára, orvosként napi kapcsolatban volt Zsivótzky Gyulával. "Versenyzőként sok időt töltöttünk együtt edzőtáborokban, olimpián, de soha nem volt olyan szoros a kapcsolatunk, mint az utóbbi időben, amikor naponta felkerestem a kórházban" - nyilatkozta a távirati irodának Kamuti. "Nagy bajnokhoz méltóan viselte a szenvedést, de tervezte a jövőt, s nagyszerű meglátásai voltak, hogy mit kell másképpen csinálni a MOB-ban, amelynek munkájában az elmúlt 2-3 évben minden addiginál aktívabban vett részt. De látni kell, hogy egy hosszan tartó folyamat ért véget most hirtelen. Zsivótzky Gyula a tisztesség és a becsület példaképe volt."

Az ÖTM közleményében emlékeztet arra: még nincs egy esztendeje, hogy az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumban köszöntötték őt kerek évfordulós születésnapján. "Akkor már tudta, hogy kórház vár rá, de elsősorban fia, Attila olimpiai kvalifikációs esélye érdekelte. A kórházban még örült Attila eredményességének, és bízott abban, hogy ő is diadalmaskodik a gyilkos kór ellen. Mert egyszer már megtette."

Az ÖTM közleménye felidézve Zsivótzky Gyula eredményeit, az olimpiai bajnoki címet, a két olimpiai ezüstérmet, az Európa-bajnoki aranyat, s a csúcsokat, leszögezi: "Halálával a honi és a nemzetközi sportélet egyik legkiválóbb egyénisége távozott."

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.