Uniós intő Traian Basescunak

Egyre nagyobb a feszültség Románia és a Moldovai Köztársaság között, s a román vezetők időről időre olajat öntenek a tűzre. Így történt a héten is, amikor Traian Basescu a Legfelső Védelmi Tanács ülésén utasította a kormányt, hogy maximálisan egyszerűsítse a moldovaiak román állampolgársági kérelmének elbírálását.

Az államfő, arra utalva, hogy Besszarábia egykor Románia részét képezte, kifejtette: Romániának erkölcsi és politikai kötelességei vannak a moldovai állampolgárokkal szemben. S mivel az Európai Unió munkaerőpiacán mintegy 20 millió munkavállalóval kevesebb van a szükségesnél, uniós szempontból is megalapozott lenne az, hogy "Románia járuljon hozzá a munkaerő-deficit csökkentéséhez, liberalizálva gyakorlatilag a román állampolgárság megadását Moldova állampolgárainak, akár román, akár orosz származásúak".

- Cseppet sem volt bölcs a román elnök kijelentése - replikázott az EU-Moldovai Köztársaság együttműködési bizottságának elnöke, az észt Marianne Mikko. A szocialista EP-képviselő is úgy látja, jelenleg a román-moldovai kapcsolat meglehetősen feszült, s ilyenkor "mindkét félnek tartózkodnia kellene a határozott nyilatkozatoktól". Elítélte Basescu elképzelését Vasile Tarlev moldovai miniszterelnök is, aki a román államfő üzenetét belföldi felhasználásra szánt kijelentésnek minősítette. Úgy vélte, a szándék ütközik azokkal a kötelezettségekkel, amelyeket Románia EU-tagsága elnyerésekor vállalt. A Basescu-féle kezdeményezést követően a chisinaui hatóságok bevonták a román televízió sugárzási engedélyét. A román állami televízió évek óta külön országos csatornát bérelt Moldovában, csakúgy, mint a Pervij Kanal orosz televízió.

Ennél is fájdalmasabb Bukarest számára, hogy Basescu kijelentése Nyugat-Európában is nagy visszhangot keltett. A londoni Daily Express úgy vélekedett: ha Basescu utasítását a román kormány végrehajtja, Moldovából - Európa legszegényebb országából - az uniós munkapiacot több százezer munkavállaló rohamozhatja meg. A román hatóságok eddig is könnyen adták meg az állampolgárságot azoknak a moldovaiaknak, akik bizonyították, hogy ők vagy felmenőik román állampolgárok voltak. Pontos számokat ugyan Bukarest soha nem közölt, a becslések szerint a már román állampolgársággal rendelkező moldovaiak száma több százezerre rúg. Más források ezt egymillióra teszik.

Egykori politikai alakulatából, a Demokrata Pártból (PD) javasol miniszterelnököt Traian Basescu román államfő, ha a jövő héten megbukik a Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök vezette kormány. Ezt maga Basescu jelentette be pénteken, alig néhány nappal azelőtt, hogy a parlamentben szavazásra bocsátják az ellenzéki szociáldemokraták által beterjesztett bizalmatlansági indítványt. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.