Műtenek, bár alkalmatlanok rá

Az emlőműtéteket végző kórházak több mint fele alkalmatlan a beavatkozásra. Ahhoz, hogy kiderüljön, a tapasztalatlanság mennyi bajt okozott a betegeknek, még újabb vizsgálatokra lesz szükség.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet most készült felmérése szerint tavaly 8063 emlőműtétet végeztek az ország 103 kórházában - az intézmények több mint fele a szakmai ajánlások szerint ugyanakkor alkalmatlan ilyen műtétekre. Mindössze 41 intézmény felel meg a Sebészeti Szakmai Kollégium által készített protokollnak. Nógrád megyében például egyetlen olyan kórházat sem találtak, ahol az évente végzett beavatkozások száma elérte volna a hetvenet, márpedig úgy tartják, ez a a szükséges gyakorlati tapasztalathoz nélkülözhetetlennek tartott meny-nyiség alsó határa.

A szakemberek szerint a kellő gyakorlat, a megfelelő háttér nélkül lényegesen roszszabbak a műtéti eredmények is. Patológusok és onkológusok szerint jellemzően a szükségesnél drasztikusabb beavatkozásokat végeznek: vagyis egy-egy nyirokcsomó helyett akár a teljes hónalj nyirokrendszerét "pakolják ki", vagy egy-egy kisebb vágás helyett eltávolítják a teljes mellet. De előfordulhat az is, hogy elnézik a tumort, s nem távolítják el rendesen a rosszindulatú sejteket.

Arra, hogy pontosan hány esetben okozott bajt a tapasztalatlanság, újabb felmérés adhat majd pontos választ. Annyi azonban biztos: az intézmények maguk is önkritikát gyakorolnak, s részben felhagynak a műtétekkel, illetve átszervezik az ellátást. A legtöbben ugyanis eddig nem is tudtak hasonló irányelvekről.

Esztergomban, Cegléden például folyamatosan építik le az emlősebészeti ellátásokat: szinte minden bonyolultabb esetet továbbküldenek a nagyobb centrumokba. Van viszont, ahol "előre menekülnek": dr. Gerő Gábor, a fővárosi Jahn Ferenc Kórház főigazgatója nemzetközi hírű, tapasztalt sebészt hívott, s abban bízik, hogy kórháza emlőszűrő centrummá válik.

A miskolci egyetemi kórház onkológiai centrumának vezetője azt mondja: a "tilosban járó" kórházak is tisztában vannak a helyzettel, s igyekeznek együttműködni a nagyobb ellátóhelyekkel. Dr. Poller Imre szerint például Ózd vagy Sátoraljaújhely is az ő engedélyükkel végez mellműtéteket, s legfeljebb félévente van egy-egy szakmailag vitatható eset. Ott azonban, ahol nincs megfelelő együttműködés, bizony gond lehet a szakszerű ellátással.

Dr. Jakab Ferenc, a szakmai kollégium elnöke szerint teljesen egyértelmű, hogy azokon a helyeken, ahol nincs meg a kellő esetszám, lényegesen rosszabb eredménnyel operálnak. Az általuk két éve megadott szakmai irányelv ugyanakkor több más követelményt is támaszt: teljes diagnosztikai és kórbonctani háttér, komplett orvoscsapat, nyirokcsomó-meghatározáshoz szükséges izotóp - ezek megléte elengedhetetlen az eredményes munkához, mondja a vezető, hozzátéve: könnyen lehet, hogy az esetszám alapján még "versenyben maradt" kórházak jó része is kihullana a rostán ezeket a feltételeket nézve.

Mammográfiai vizsgálat
Mammográfiai vizsgálat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.