Nemzeti parkot foglaltak el a kongói lázadók

A világ egyik veszélyeztetett fajának, a hegyi gorillának az élőhelyére is átterjedtek a harcok a Kongói Demokratikus Köztársaságban (KDK). A Virunga Nemzeti Parkba, amely 1979 óta a világörökség része, a kormány és a lázadó Laurent Nkunda tábornok katonái is bevették magukat - írja a BBC News. A kormány és az ENSZ békefenntartó csapatai a sorozatos összecsapások miatt nem engedik be őket a gorillák élőhelyére.

A világon már csak 720 hegyi gorilla él szabadon, ezek több mint fele a Virunga parkban.

Öt év véres háború után, 2003-ban átmeneti kormány alakult a KDK-ban, 2006-ban pedig az első demokratikus választásokon elnökké választották Joseph Kabilát. Az ENSZ 17 ezer fős békefenntartó csapattal van jelen az országban, ám a közállapotokat máig sem sikerült stabilizálni. Az ország keleti körzetét, Észak-Kivut a hadsereg lázadó tábornoka, Nkunda tartja ellenőrzése alatt nyolcezer fős seregével. A The Washington Post című amerikai napilap szerint a megszállt területen egy kváziállamot hozott létre: adót szed, bíróságot és rádióadót működtet, és saját zászlaja alatt kikiáltotta a "Vulkánok Köztársaságát". A tábornok azt állítja, hogy a tuszi lakosságot védi a szélsőséges hutu milicistáktól, akik 1994-ben szöktek át a szomszédos Ruandából. A KDK-t keletről határoló országban akkor hutu szélsőségesek nyolcszázezer tuszit öltek meg.

Három hete tartó tűzszünet tört meg a héten, amikor kiújultak a harcok a kormány és Nkunda seregei között. Az instabil helyzet miatt a Virunga park őrei nem tudnak vigyázni a gorillákra, amelyekre csempészek vadásznak. Ebben az évben már 10 állatot öltek meg katonák és fosztogatók, akik a park fáit tizedelik.

A Virunga park őreit nem saját kormányuk, hanem a Wildlife Direct nevű segélyszervezet fizeti és látja el a szükséges felszereléssel. A főként az Európai Unió által pénzelt szervezet adott nekik járműveket és fegyvereket, hogy felvehessék a harcot a csempészekkel és fosztogatókkal.

Mindezektől Nkunda most megfosztotta őket, ám a parkőrök abban reménykednek, hogy a tábornok rájön arra, hogy a gorillákban pénz van, és ezért vigyázni fog rájuk. A múlt héten például egy tucat turistát vitt az állatokhoz, akik fejenként 500 dollárt (kb. 90 000 forintot) fizettek ezért neki.

Kongói katonák várják a bevetést
Kongói katonák várják a bevetést
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.