Az oroszok az ukrán választások eredményétől teszik függővé a gáz árát

A hét végi ukrajnai parlamenti választások kimenetelétől tette függővé Oroszország a nyugati szomszédjának szállított gáz árának alakulását; egy esetleges ellenzéki győzelem esetén hírek szerint 230 dollárra is felszökhet az energiahordozó ezer köbméterének ellenértéke.

 

"Minden attól függ, ki alakít kormányt, és hogy az új kabinet miképpen tárgyal (Moszkvával)" - mondta a gázár alakulásáról Viktor Csernomirgyin kijevi orosz nagykövet a Kommerszant című ukrán lapnak.

Az egykori orosz miniszterelnök nyilatkozatát, amely az újság pénteki számában jelent meg, elítélte, és "Ukrajna belügyeibe való beavatkozásnak" nevezte Julija Timosenko vezető ukrán ellenzéki politikus, a Julija Timosenko Tömbje (BJuT) párttömörülés vezetője.

Az ukrán Kommerszant a Gazprom orosz gázkonszern berkeiből származó értesülésekre hivatkozva azt írta, az Ukrajnának szállított orosz gáz ezer köbmétere 145-175 dollár között fog alakulni, ha a vasárnapi választások után Viktor Janukovics kormányfő - Moszkva favoritja - marad hatalmon. Viszont az ár akár 230 dollárra is felkúszhat, ha a 2004-es narancsszínű forradalom pártjai, vagyis a BJuT és a Viktor Juscsenko ukrán elnököt támogató Mi Ukrajnánk-Nemzeti Önvédelem (NU-NSZ) alakítanak koalíciós kormányt.

Oroszország a Nyugat-barát Juscsenkót hatalomra segítő, narancsszínű forradalomként emlegetett kijevi események után kevesebb mint egy évvel bejelentette, hogy 2006 januárjától világpiaci áron - vagyis az addigi kedvezményes ár négy és félszereséért - szállít gázt Ukrajnának. Miután Kijev nem volt hajlandó megfizetni a magasabb árat, a Gazprom 2006 első napjaiban leállította az Ukrajnának szánt szállításokat. A kiesések Európát is sújtották, átmenetileg megcsappant a Magyarországra érkező földgáz mennyisége is.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.