Bajnai hadat üzen a mutyizóknak, a Fidesz a kistérségi megbízottaknak

Személyes ellenségének tekinti az önkormányzati és területfejlesztési miniszter azokat, akik az uniós fejlesztési pénzeket ellopják, vagy azokkal mutyiznak. Bajnai Gordon pénteken egy budapesti szakmai konferencián felháborodásának adott hangot a minap nyilvánosságra került csalással kapcsolatban.

Személyes ellenségének tekinti az önkormányzati és területfejlesztési miniszter azokat, akik az uniós fejlesztési pénzeket ellopják, vagy azokkal mutyiznak. Bajnai Gordon pénteken egy budapesti szakmai konferencián felháborodásának adott hangot a minap nyilvánosságra került csalással kapcsolatban.

Mélyen felháborított, ami történt, és személyes sértésnek veszem, ha valaki "csalni, lopni, szélhámoskodni, mutyizni próbál" az uniós forrásokkal - jelentette ki a szakminiszter. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország számára az uniós források elköltése soha vissza nem térő lehetőség, ezért akik csalni akarnak azokkal, azok az országnak esélyét veszik el, a fejlesztések lehetőségét.

"Azt üzenem nekik, hogy húzzanak el az uniós pénzektől, (...) fel fogjuk őket jelenteni, börtönbe fogjuk őket juttatni" - mondta élesen Bajnai Gordon, aki kritikával illette azokat is, akik azt mondják, hogy az uniós pénzek jelentős részét ellopják. Mint mondta, természetes, hogy ahol sok pénz van, ott nagy a vonzás, de ebből nem lehet levonni azt a következtetést, hogy a pályázók többsége, jelentős hányada ne lenne tisztességes.

Itt "a cinizmus küzd a reménnyel", nekünk az a dolgunk, hogy ezt a reményt, ezt a hitet erősítsünk - hangsúlyozta. Közölte azt is, módosíttatni akarja az összeférhetetlenségi jogszabályokat annak érdekében, hogy ne lehessen egyszerre az "asztal két oldalán ülni". Bejelentette: internetes oldalt hoznak létre, ahol bejelentést lehet tenni, ha valaki azt tapasztalja, hogy az uniós forrásokat nem szabályosan használják fel.

A Fidesz megszüntetné a kistérségi megbízotti hálózatot
A Fidesz megszüntetné a kistérségi megbízotti hálózatot és az Nemzeti Fejlesztési Terv Házhoz jön rendszerét, ehelyett választott köztisztviselőkre bízná az uniós források menedzselését - jelentette be Pelczné Gáll Ildikó, az ellenzéki párt alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A fideszes politikus szerint erre azért van szükség, mert ezeken a hálózatokon keresztül, felülről kiépített és központilag irányított rendszerben a szocialisták "lenyúlják" az uniós pénzeket. Mint mondta, ugyanilyen rendszerben nyúlják le a közpénzeket az ifjúsági támogatások és az egészségügy átalakítása esetében is. Kijelentette: a Zuschlag-eset nem egy "önálló kis sziget", hanem az egész egy része, sok ilyen ügy lehet még, nem tudni, hogy mennyi.

Pelczné Gáll Ildikó közölte: kezdeményezésüket országgyűlési határozati javaslat formájában nyújtják be a parlamentnek, emellett hétfőre összehívják az uniós források felhasználását ellenőrző eseti bizottságot, hogy megvizsgálják, miként válhatott MSZP-s pártpénzzé az európai források egy része.

A Fidesz már korábban is kifogásolta, hogy a kistérségi megbízotti hálózat, az NFT Házhoz jön, illetve a vidékfejlesztési menedzserek hálózata is visszaélésekre ad lehetőséget, mert a kormány MSZP-s pártkatonákat ültetett ezekre a helyekre. Az ellenzéki párt mostani javaslatában szerepel, hogy a kistérségi megbízottakat a kistérségi tanács válassza meg. Az alelnök kérdésre válaszolva hozzátette: a vidékfejlesztési menedzsereket egyelőre meghagynák, mert nagyobb átgondolást igényel ennek a hálózatnak a megszüntetése, ugyanakkor ennek a rendszernek sem kellene megmaradnia.

Pelczné Gáll Ildikó úgy fogalmazott: Magyarország jelenlegi rossz gazdasági helyzete és az uniós pénz "ellopása" között szoros összefüggés lehet, mert ha ezeket a pénzeket valóban gazdasági fejlesztésekre fordítják, akkor most nem itt tartana az ország.

Itt az ideje, hogy a Gyurcsány Ferenc befejezze a hazudozást, az MSZP pedig a befejezze az uniós pénzek lenyúlását - jelentette ki a Fidesz alelnöke, aki szerint a miniszterelnök "elkésett a műfelháborodásával", nem kellene úgy csinálnia, mintha nem tudná, mi zajlik a saját kormányában. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc sokszor beszél a gazdaság kifehérítéséről, de pártelnökként először "saját háza táján kell söpörnie", mert az MSZP-n belül "tombol a feketegazdaság".

A képviselő "üdvözítőnek" és "aranyos dolognak" nevezte, hogy Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter internetes honlapot hozna létre az uniós pénzekkel való visszaélések megakadályozására. Pelczné Gáll Ildikó szerint a megoldás az, hogy a törvény kiskapuit bezárják, és a választott kistérségi megbízottak rendszerének kiépítésével megszüntetik a visszaélések lehetőségét.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.