Díszpolgárokról is döntött a Fővárosi Közgyűlés

Öt új díszpolgára van Budapestnek; a Fővárosi Közgyűlés tegnap zárt ülésen ezen elismerő címet ítélte oda Dargay Attila rajzfilmrendezőnek, Jurij Ljubimov színházrendezőnek, Kende Péter történésznek, Kozma Imrének, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítójának, valamint Tabányi Miklós tangóharmonikásnak. Pro Urbe-díjat adományozott a közgyűlés Baán Lászlónak, a Szépművészeti Múzeum igazgatójának, dr. Kendelényi Ernő szaktanácsadó-főorvosnak, Kulka János színművésznek, Lator László költőnek, Rajk László építésznek és Tímár Péter filmrendezőnek.

A díszpolgárokról a politikai pártok között konszenzus született, a Pro Urbe-díjak odaítélése miatt viszont összekapott a kormányoldal és az ellenzék. Múlt csütörtökön ülésezett a kitüntetésekről döntő ad hoc bizottság, ahol a kormányoldal képviselői nem voltak elegen, így kompromisszumot kötöttek a Fidesszel. Ennek során került ki a díszpolgárjelöltek listájáról Zwack Péter nagyiparos, egykori washingtoni magyar nagykövet, az SZDSZ parlamenti frakciójának korábbi tagja, akit Demszky Gábor főpolgármester javasolt. Csomós Miklós, a Fidesz helyettes frakcióvezetője lapunknak azt mondta, hogy azért nem vettek részt az ad hoc bizottság sebtiben összehívott ülésén, mert a Pro Urbe-jelöltek ügyében a városvezetés nem hajlott az ellenzékkel való kompromisszumra.

Egyhangúlag hagyta jóvá a külső kerületi körút első, Soroksár és Pestszentlőrinc közötti szakaszának terveit a Fővárosi Közgyűlés. Az öt dél-pesti kerületet összekötő új harántoló út Soroksártól vezetne Cinkotáig, a XVIII. kerületben alagútban folytatódna, majd az új köztemető mögött haladna, és végül a XVII. kerületben csatlakozna az M0-ás körgyűrű keleti szakaszához. A főváros az első szakaszt uniós támogatással építené meg, a 4,1 milliárd forintba kerülő, alig hat kilométeres útszakasz leghamarabb 2010-re készülhet el. Endrédy István (KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a körút két végpontján négy- vagy akár tizenötszörösére is emelkedhet a levegő szennyezettsége.

Pályázaton keres bérlőt a főváros a Schöpf-Merei Ágost Kórház további működtetése érdekében - erről döntött az MSZP-SZDSZ-koalíció és az MDF támogató voksaival. Pesti Imre (Fidesz) a vitában azt hányta a városvezetés szemére, hogy semmit sem tett a kórház megmentése érdekében. Szolnoki Andrea (SZDSZ) szerint ez nem igaz, hiszen a főpolgármester számtalanszor fordult levélben az illetékes szakminiszterhez a kórház érdekében..

A Fővárosi Közgyűlés tegnapi ülése közben tiltakozott a Lengyel Gyula Kereskedelmi Szakközépiskola mintegy félszáz tanulója és tanárja. Az intézmény bezárásáról még áprilisban határozott a főváros, jogutódja egy közgazdasági szakközépiskola lett. A tervek szerint jövő júliustól a szakközépiskola osztályait három másik intézménybe költöztetik, így a diákok összehasonlíthatatlanul rosszabb helyzetbe kerülnek. A tiltakozók azt kérték, a főváros vonja vissza a bezárásról hozott döntését, különben bírósághoz fordulnak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.