Az Amnetsy a magyar külügyminiszterhez fordul

Budapesten, a Gödör Klub teraszán aláírásgyűjtést szervez az Amnesty International és a Humanista Mozgalom pénteken délután kettőkor. A két szervezet az aláírt petíciót eljuttatja a magyar külügyminiszterhez, akit arra kér, hogy Magyarország mint Európai Uniós tagállam kormányának nevében gyakoroljon diplomáciai nyomást egyrészt a mianmari hatóságokra az erőszak azonnali beszüntetéséért, másrészt az ENSZ Biztonsági Tanácsára is, a nemzetközi közösség közbelépését sürgetendő.

Mianmarban napok óta százezren tüntetnek a buddhista szerzetesek vezetésével, békésen. A hatóságok tegnap  gumibotokkal,  könnygázzal kezdték meg a tüntetések feloszlatását, később a hadsereg a tömegbe lőtt.

A hatósági erőszaknak egyes jelentések szerint eddig négy halálos áldozata, és tucatnyi sérültje van. A letartóztatottak száma megközelíti az ezret. 1988-ban volt utoljára hasonló jelentős tüntetési hullám az ázsiai országban, akkor a hatóság brutális közbelépésének 3000 halálos áldozata lett. A nemzetközi figyelem és cselekvés megelőzheti egy hasonló tragédia kialakulását, figyelmeztet az Amnesty International.

(forrás: NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.