Gyurcsány lépett a Weiszenberger-ügyben

A miniszterelnök csütörtökön arra utasította Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési minisztert, hogy mentse fel megbízatásából Weiszenberger László kiskunhalasi önkormányzati koordinátort, vagy függessze fel közalkalmazotti státuszát, valamint azonnal kezdeményezzen hivatalos eljárást a rendőrségen. Gyurcsány  Ferenc erről csütörtökön beszélt újságírók előtt, Budapesten.

Ennek előzménye, hogy a Hír Tv szerda este rejtett kamerával készült felvételt mutatott be. A televízió közlése szerint a 2005-ben készült képsorokon Weiszenberger László volt kiskunhalasi kistérségi megbízott, jelenleg önkormányzati koordinátor és az MSZP önkormányzati képviselője az "uniós pályázatok lefölözésének  módszerét" ismertette egy helyi vállalkozóval.

Gyurcsány Ferenc leszögezte: a korrupciónak az írmagját is ki kell irtani, és nem szabad menteni a menthetetlent, hanem a leghatározottabban fel kell lépni ellene.

A kormányfő azt mondta, ha az emberek körbenéznek, azt látják, a parlamenti képviselők ki-be járkálnak a minisztériumokba és ahelyett, hogy a dolgukkal, a törvényhozással foglalkoznának, lobbiznak. Hozzátette: tudja, hogy ez elvárás a képviselők felé, de szabályozni kell a viszonyokat. A lobbizásból gyorsan mutyizás lesz, ellenőrizetlen alkudozások sorozata, olyan érdek-kijárás, amely megakadályoz bennünket abban, hogy átláthatóak legyenek a folyamatok - közölte a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: ifjúsági miniszterként  "határozott ellenszenvvel" viselte, hogy ebben nincsenek szabályozott normák. A képviselő ne férhessen hozzá az igazgatáshoz, ne tárgyalhasson az igazgatás közepével, mert neki csak a politikusokkal van dolga, a miniszterrel és az államtitkárral - szögezte le. A kormányfő szerint nincs rendben, hogy a parlamenti képviselők a minisztériumok középvezetőivel ellenőrizetlen körülmények között mind a mai napi nagyon sokfajta tárgyalást folytatnak.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: ezt már miniszterként is megszüntette, és kormányfőként vele csak szabályozott körülmények között lehet tárgyalni. A rendszerváltás óta én vagyok az egyetlen miniszterelnök, akivel soha nem lehetett tárgyalni konkrét privatizációról vagy ilyen-olyan fejlesztésekről, mert ez nem az én dolgom - hangoztatta.

Hangsúlyozta: az a különbség a kormányok között, hogy van, amelyik a volt pártpénztárnokból APEH-elnököt csinál, és van, amelyiknél nem jut el odáig a nyomozás, hogy kiderüljön, ki volt Joszip Tot vagy Kaya Ibrahim. Én azok közé tartozom, aki azt mondja, nem rejtegetni kell, hanem egyenesen beszélni és szembe menni ezekkel az ügyekkel, nincs más választás - szögezte le a miniszterelnök.

A Zuschlag-üggyel kapcsolatban, kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc kijelentette: úgy látja, a gyanúk sejthetően nem megalapozatlanok, de  minisztersége idején nem sejtette, hogy szabálytalanul ítélhettek oda pályázati pénzeket, mert ha sejtette volna, vizsgálatot rendel el.

A kormányfő blöffnek nevezte a kormányátalakításról megjelent sajtóhíreket. Akkora kacsa, hogy már lúd - fogalmazott, hozzátéve: nemhogy nincs napirenden, az elképzelések közt sem szerepel minisztériumok összevonása vagy átszervezése.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.