"Az Egyesült Államok 'koncentrációs tábort' működtet"

Robert Mugabe zimbabwei elnök képmutatással vádolta George Bush amerikai elnököt szerdán az ENSZ-ben, amiért kioktat más államokat emberi jogokból, miközben az Egyesült Államok "koncentrációs tábort" működtet Guantánamón. "Sok nemzet ártatlan fiainak vére tapad kezéhez" - fogalmazott az ENSZ Közgyűlésében, ahol az előző évekhez hasonlóan idén is Amerikát ostorozó beszédet tartott.

"Gyilkol Irakban, gyilkol Afganisztánban, ez legyen hát a tanítómesterünk emberi jogokból?" - tette fel a kérdést a plénum előtt a 83 éves politikus, aki azóta áll a dél-afrikai ország élén, hogy az 1980-ban elnyerte függetlenségét Nagy-Britanniától.

Mugabe egy nappal azután szólalt fel a 192 tagú világszervezet Közgyűlésének ülésszakán, hogy Bush elnök beszédében más államok mellett Zimbabwe kormányát is bírálta, önkényuralminak és saját népét támadónak nevezve azt.

"Színtiszta képmutatás" - mondta Bush beszédéről az egykori marxista gerilla Mugabe, úgy fejezve ki magát, hogy az amerikaiak a nemzetközi jogon kívül eső koncentrációs tábort tartanak fenn a kubai Guantánamón, ahol kínozzák a foglyokat. A zimbabwei elnök szerint Amerika átírja az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának alapelveit. (Washington tagadja, hogy kínoznák a foglyokat, jogvédő csoportok szerint azonban a börtöntáborban alkalmazott vallatási technikák kínzással érnek fel.)

A Nyugat az utóbbi években többször is az emberi jogok súlyos megsértésével és a fehér telepesek elűzésével vádolta Mugabe kormányát, az Európai Unió több éve szankciókat vezetett be Zimbabwe ellen.

Mugabéhoz hasonlóan ugyancsak szerdán éles kirohanást intézett Bush ellen a kubai külügyminiszter, aki szerint az amerikai elnöknek "nincs erkölcsi tekintélye vagy hitele ahhoz, hogy bárkit bíráljon". Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök kedden bírálta burkoltan Amerikát, amikor az emberi jogok védelmezőjének szerepében fellépő, de azokat valójában megsértő, titkos börtönöket működtető, világszerte embereket elrabló, állampolgárainak telefonjait lehallgató, levelezését felbontó és szuverén államokat mindenféle ürüggyel megszálló "arrogáns hatalmakról" beszélt, hozzátéve, hogy "a népek és kormányok nem kötelesek alávetni magukat igazságtalanságaiknak". (MTI)

Robert Mugabe
Robert Mugabe
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.