Multit enged a biztosítójába az OTP?

Közös üzletelésbe foghat az OTP a világ egyik legnagyobb biztosítási-pénzügyi csoportjával. A magát a nyugati óriásoktól eddig távol tartó magyar bank beengedi az AXA-t saját biztosítójába, a Garanciába. A hírt az érintettek nem cáfolták.

Részesedést vásárolhat az AXA az OTP Garanciából - írta a portfolio.hu internetes gazdasági szaklap piaci hírekre alapozva. A portfolio.hu-nak az AXA nem erősítette meg, de nem is cáfolta a hírt, az OTP Garanciánál pedig azt mondták: nem tudnak ilyen felvásárlásról. Az OTP Banknál lapunkkal annyit közöltek: sajtóhírekre tőzsdei cégként nem reagálnak.

Az OTP Garanciának jelenleg 9 százalékos a részesedése a hazai biztosítási piacon, első féléves díjbevétele 40 milliárd forint volt a Mabisz adatai szerint. Az AXA hazai leánycége kétszázalékos piaci részesedésű biztosító, az első hat hónapban 16 milliárd forint bevételt könyvelhetett el. Ez az AXA saját méreteit tekintve elhanyagolható üzletet jelent. A csoport a magyar GDP-hez mérhető, 79 milliárd euró (mintegy 20 ezermilliárd forint) bevételt könyvelt el 2006-ban, 120 ezer embert foglalkoztat, és 52 millió ügyfele van. A magyar céghez a svájci Winterthur felvásárlásával jutott hozzá (2006 legnagyobb értékű biztosításpiaci egyesülése során). Ám az akvizíciókban egyébként is jeleskedő, magát leginkább felvásárlásokkal hizlaló francia cégcsoport már korábban is szerzett itteni tapasztalatokat: a francia UAP megvételekor, 1990-ben került a birtokukba az osztrák Colonia-csoport és vele együtt az itteni cég is. Tizenhárom év elteltével az Uniqá-nak adta el az akkor és most is ötszázalékos piaci részesedésű magyar társaságukat. Az AXA tavaly vásárolta meg az Ella Bankot - így a takarékszövetkezetből átalakult, először a lakáshitelezésre szakosodott, de már komplex szolgáltatásokat nyújtó pénzintézettel növeli értékesítési hálózatát.

Az AXA számára azonban logikus lépés volna egy ennél jóval nagyobb értékesítési lánc elérése. Az OTP viszont így olyan partnerre tehetne szert, amely innovációkat hoz a biztosítóba is: a Garancia eddig inkább a piac után ment, mint vezette volna azt az új termékek bevezetésével. Ráadásul az AXA segítség lehet a külföldi leánybiztosítók megszervezésénél is. Az OTP-AXA üzletnek főként a térképre nézve látható meg az értelme. A két csoport nemzetközi szinten ugyanis jól kiegészíti egymást: csupán Magyarországon és Szlovákiában versenytársai egymásnak. Az AXA a térségben ott van jelen, ahol az OTP nincs (Lengyelországban és Csehországban), miközben az OTP-nek csak három országban (Szlovákiában, Romániában és Bulgáriában) van biztosítója is a bankja mellé. Az OTP és az AXA kölcsönösen tudná egymást segíteni a regionális terjeszkedésben.

Az üzlet ellen egy dolog szól: az AXA volna az első, amelyet a nagy nemzetközi cégek közül az OTP közel enged magához. Igaz, ez az üzlet nem jelentené azt, hogy az OTP-ben is részt szerez a francia cég (a bankvezetés pedig a csoport esetleges felvásárlásától határolódott el, mondván: saját stratégiáját szeretné követni). Hozzá kell azonban tenni, az AXA barátságos partnernek bizonyulhatott eddig az OTP vezetése számára: Csányi Sándor elnök-vezérigazgató a Mol alelnökeként akár kedvező tapasztalatokat is szerezhetett, hiszen a biztosító két amerikai leányvállalata a Mol-menedzsmenttel együttműködő tulajdonosok táborát szaporította tavaly.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.