Gyurcsány: Tessék tanúskodni!

Nem titokban, de a nyilvánosság kikerülésével tett tanúvallomást kedd este az ügyészségen Gyurcsány Ferenc. A Zuschlag-ügyben a szocialisták egyelőre a kivárás taktikáját választották. Zuschlag körözés alatt álló személyi titkára tegnap feladta magát.


Tanúként hallgatta meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség kedden késő este Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a Zuschlag-ügyben. A Népszabadság információi szerint a kormányfőt telefonon értesítette a vádhatóság, hogy meg kívánja hallgatni. Gyurcsány azt közölte, hogy bármikor áll rendelkezésre, akár aznap este is, miután befejezte a munkáját. (Bevett ügyészségi gyakorlat tanúkat telefonon "berendelni", a Zuschlag-ügy tanúinak többségével is ez történt.)

TV 2 Mokka című műsorában a meghallgatással kapcsolatban azt mondta: elsősorban arról kérdezték, hogy miként alakult a pályázati folyamat az általa vezetett Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumban (GYISM), illetve azt, hogy mennyire volt szabályozott a rendszer, kinek milyen szerepe volt benne. (Zuschlagot azzal gyanúsítják, hogy a pályázati pénzek elnyerésére hozott létre szervezeteket, amelyek az elnyert összegekkel nem tudnak elszámolni.)

Gyurcsány elmondta, hogy az ifjúsági szerveződések támogatását alapvetően pályázati úton oldották meg. Minden évben több ezer ilyen pályázatot támogattak. A kormányfő kérdésre válaszolva elmondta: a pályázatok elbírálása "üzemszerű" volt, a miniszter pedig "vastag dossziékban" kapta meg a pályázati eredményeket, amelyeket - több más vezetővel együtt - egyszerűen ellenjegyzett.

- Az elmúlt tizenhét évben először történik meg az, hogy azt mondja egy kormány, tessék kideríteni, hogy mi történt. Magyarországon volt Kaya Ibrahim-ügy, amiről semmit nem tudunk. Én meg azt mondom, hogy tessék elmenni tanúskodni. Tessék megvizsgálni, derüljön ki az igazság - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, majd hozzátette, hogy a Zuschlag-ügy nagyon sokat árt a kormánynak és az MSZP-nek.

- Egyetlen pont van, ahol azt mondom: állj. A bosszúvágyat és a közösségnek a saját önvédelmi szempontjait nem lehet odáig elvinni, hogy mielőtt ítélet lenne, fegyelmit adunk. Nem tehetem meg - fogalmazott a kormányfő azzal kapcsolatosan, hogy miért nem zárták ki Zuschlagot a szocialista pártból.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerint elvárható, hogy a kormányfő elmondja: minisztersége idején milyen szerepet játszott a Zuschlag-ügyben. A fideszes politikus Debreczeni József: Az új miniszterelnök című kötetéből idézett, amikor azt mondta: Gyurcsány saját bevallása szerint rendszeres értekezleteket tartott, és minden fontos kérdésben fenntartotta magának a döntés jogát. (Ocsovai Tamás volt helyettes államtitkár ügyészségi vallomásában azt mondta: mindent miniszteri utasításra tett.) Navracsics szerint ellentmondásos Gyurcsány azon nyilatkozata, hogy nem tudott az ügyekről, életrajzában pedig épp azt mondja: mindenben maga döntött.

Daróczi Dávid kormányszóvivő így reagált: ha beigazolódik az ügyészség gyanúja, és kiderül, hogy valakit becsaptak, akkor az áldozat éppen Gyurcsány Ferenc és az ifjúsági minisztérium volt, valamint az adófizetők.

A Népszabadság értesülései szerint Zuschlag korábban igyekezett meggyőzni a párt vezetőit, hogy az ellene indított eljárás alaptalan, semmi törvénybe ütközőt nem tett. Éppen ezért elvárta volna, hogy az MSZP kiálljon mellette, és azt kommunikálja, hogy politikai indíttatású eljárásról van szó. Úgy tudjuk, hogy erről kívánta volna meggyőzni Lendvai Ildikót is az őrizetbe vétele előtt. A szocialisták azonban közölték vele, hogy sem erkölcsileg, sem politikailag nem tehetik meg, hogy egy folyamatban lévő büntetőeljárásban állást foglalnak.

"Az MSZP nem tehet mást, mint hogy kivár. Ez egy helyi ügy, amely nem rántja magával a pártot, hiszen sem a párt, sem felső vezetői nem érintettek benne. Mégsem tudunk mást tenni, mint várni és tűrni a politikai jellegű támadásokat" - fogalmazott lapunknak a párt egyik vezetője.

Évek óta gyanakodtak?
"A szocialisták Bács-Kiskun megyei szervezetének felszólítása ellenére nem mondott le tisztségeiről Zuschlag János. Egy helyi szocialista politikus azt állítja, hogy 2005-től fogva tisztázni szerették volna Zuschlag gyanús szerepét, de a pártvezetés ebben nem volt partner." - Tanács István jelenti Bács-Kiskun megyéből>>>>>

Zuschlag bilincsben távozik a Szegedi Városi Bíróságról
Zuschlag bilincsben távozik a Szegedi Városi Bíróságról
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.